Ministerul Justitiei propune un ordin prin care functionarii din penitenciare sa primeasca sporuri pentru conditii periculoase intre 50 si suta la suta din salariul de baza, respectiv cei care lucreaza permanent in sectiile unde sunt ingrijiti bolnavii de HIV/SIDA sau tuberculosii. Ministerul Justitiei propune un Ordin prin care se aproba Normele privind conditiile de acordare a sporului pentru conditii deosebit de periculoase personalului din sistemului administratiei penitenciare, prevazute in anexa care face parte integranta din ordin, pus in dezbatere publica joi, pe site-ul just.ro.
Normele privind conditiile de acordare a sporului stabilesc locurile de munca, categoriile de personal, procedura si modalitatea de acordare a sporului pentru conditii deosebit de periculoase pentru personalul din sistemul administratiei penitenciare.
Prin „personalul din sistemul administratiei penitenciare” se intelege functionarii publici cu statut special, functionarii publici si personalul contractual din sistemul administratiei penitenciare.
Sporul pentru conditii deosebit de periculoase se acorda intre 50 -100 la suta din salariul de baza, pentru urmatoarele activitati: a) personalului din penitenciarele-spital care lucreaza permanent in sectiile sau compartimentele de pneumoftiziologie, cu paturi; b) personalului de specialitate medico-sanitar din penitenciarele spital care lucreaza permanent in sectiile sau compartimentele cu paturi in care sunt ingrijiti bolnavii de HIV/SIDA si personalul din laborator care lucreaza testele HIV/SIDA; c) personalului din penitenciarele spital care lucreaza permanent in laboratoarele de bacteriologie BK, care manipuleaza culturi vii de BK sau alte produse de degradare BK; d) personalului care, in cadrul programului normal de munca, isi desfasoara activitatea, fractionat, in contact direct cu bolnavii din sectiile sau compartimentele de pneumoftiziologie, personal ce va beneficia de sporul prevazut in prezentele norme, proportional cu timpul efectiv lucrat in aceste conditii; e) personalului care, in cadrul programului normal de munca, isi desfasoara activitatea, fractionat, in sectiile HIV/SIDA din penitenciarele–spital, personal ce va beneficia de sporul prevazut in prezentele norme, proportional cu timpul efectiv lucrat in contact direct cu pacientii si produsele biologice; f) personalului din penitenciare, centre de reeducare si penitenciare spital (altele decat cele cu sectii sau compartimente de pneumoftiziologie) care desfasoara activitati directe cu bolnavii de tuberculoza contagiosi (BK pozitiv), proportional cu timpul efectiv lucrat in aceste conditii; g) personalului din penitenciare, centre de reeducare si penitenciare spital (altele decat cele cu sectii sau compartimente de HIV/SIDA) care desfasoara activitatii directe cu bolnavii de HIV/SIDA, proportional cu timpul efectiv lucrat in contact direct cu pacientii si produsele biologice.
In penitenciare si centre de reeducare, pentru personalul care desfasoara activitati directe cu persoana privata de libertate diagnosticata cu tuberculoza in forma contagioasa, sporul pentru conditii deosebit de periculoase se va putea acorda pentru o perioada de 30 de zile anterioare datei confirmarii diagnosticului. Pentru acest personal sporul pentru conditii deosebit de periculoase este de 50 la suta din salariul de baza, proportional cu timpul efectiv lucrat in aceste conditii.
In vederea acordarii sporului, directorul penitenciarului, al centrului de reeducare si al penitenciarului-spital va numi o comisie formata din: responsabilul cu securitatea si sanatatea in munca, seful structurii resurse umane, seful structurii financiar-contabile, directorul medical sau, dupa caz, medicul unitatii si cate un reprezentant al organizatiilor sindicale reprezentative la nivelul acelei unitati.
Atributiile comisiei sunt urmatoarele: a) constata diagnosticul medical pentru bolnavii de tuberculoza contagiosi (BK pozitiv) sau bolnavi de HIV/SIDA, in baza documentelor oficiale transmise de medicul specialist; b) propune concret persoanele care, prin natura atributiilor de serviciu, desfasoara activitati in locurile de munca prevazute la art. 2; c) stabileste perioada efectiv lucrata de fiecare persoana in conditii de munca deosebit de periculoase, pentru persoanele prevazute la art. 2 lit. d) – g), pe baza formularelor de prezenta prevazute la art. 5; d) stabileste procentul concret al sporului pentru conditii deosebit de periculoase, pentru fiecare dintre persoane prevazute la lit. b), in baza criteriilor si factorilor prevazuti la alin. (3).
Stabilirea concreta a sporului se face pe baza urmatoarelor criterii si factori: a) riscul concret de imbolnavire si de accidentare; b) indicii de morbiditate, structura si nivelul morbiditatii, in raport cu specificul locului de munca; c) intensitatea de actiune a factorilor nocivi sau asocierea acestor factori; d) durata de expunere la actiunea factorilor nocivi.
Propunerile comisiei, fundamentate pe pontajele transmise de sefii de compartimente, avizate de medicul sef, se aproba de conducatorul unitatii si se transmit structurii financiar-contabile pentru efectuarea lunara a platii. Pentru evidenta timpului efectiv lucrat efectiv in conditii de munca deosebit de periculoase (pe zile si ore) se utilizeaza pontajele intocmite de seful de compartiment precum si alte registre necesare pentru evidenta timpului lucrat in astfel de conditii.
Fiecare unitate penitenciara va transmite Administratiei Nationale a Penitenciarelor documentatia privind acordarea sporului pentru conditii deosebit de periculoase care va verifica, prin Directia economico-administrativa si Directia medicala, modul de aplicare a prevederilor prezentului ordin. In cazul constatarii unor nereguli sau abuzuri privind acordarea sporului, Administratia Nationala a Penitenciarelor va dispune conducatorului unitatii reevaluarea si, dupa caz, revizuirea modului de acordare a acestui spor, in sensul sistarii sau modificarii sale.
Documentul intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial, iar incepand cu data intrarii in vigoare a prezentului ordin, orice dispozitie contrara se abroga.
Sursa: Mediafax