Consilierul de stat la Administratia Prezidentiala Mariana Bitang a criticat, azi, la dezbaterea parlamentara privind modernizarea sportului romanesc, proiectul legii educatiei, aratand ca sportul a disparut total din preambulul acestei legi, „ca forma de modelare complexa a unui elev”. „Sportul a disparut total din preambulul legii educatiei, ca forma de modelare complexa a unui elev si ne-am dori foarte tare ca acest lucru sa revina la formatul anterior”, a afirmat Bitang. Ea a aratat ca sunt mai multe legi care trebuie amendate, intre care si cele referitoare la investitiile in sport si, in acest sens, a cerut sprijinul parlamentarilor. „Trebuie ca federatiile si sportul de performanta sa nu traiasca doar din bugetul alocat de Guvern, care este infiorator de sarac, ci sa aiba o oarecare independenta si o demnitate de care sportul are nevoie in ziua de astazi”, a spus Bitang, adaugand ca nu crede ca un an sportiv dureaza doar 8 luni, atat timp cat primeste sportul buget de la stat.
Mariana Bitang a propus, la dezbatere, ca elevii sa aiba o zi pe saptamana de sport, „sa se creeze un cadru copiilor ca sa se miste”. „Certandu-ne pe numarul de ore se sport, ca sunt in trunchiul comun, ca sunt in afara trunchiului, constat ca UE ne-a constrans sa reducem numarul de ore, vis-a-vis de celelalte materii. Atunci, daca nu putem sa cadem de comun acord asupra numarului de ore, haideti sa facem o zi de sport pe saptamana, sa cream cadrul copiilor sa se miste”, a adaugat consilierul de stat. Potrivit Marianei Bitang, cand este copilul mic trebuie sa i se creeze o dependenta fata de miscare si, ulterior, cand este la liceu sau facultate, nu trebuie sa i se impuna un numar de ore de sport. Ea a atras atentia ca, daca nu se va acorda „un pic mai mare atentie” sportului, se va vorbi despre performanta la timpul trecut si nu la prezent sau la viitor. Mariana Bitang a participat, alaturi de reprezentanti din domeniul sportului romanesc, din administratia centrala si locala, ai Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, precum si ai federatiilor sportive nationale, la dezbaterea „Modernizarea sportului romanesc – prioritati legislative”, organizata de parlamentarii din Comisia de invatamant. Presedintele Comisiei de invatamant a Camerei Deputatilor, Cristian Dumitrescu (PSD), a declarat si el ca in legea educatiei nu se specifica nimic despre activitatea sportiva si a aratat ca acest lucru va fi indreptat introducand un amendament in lege. El a spus ca aceasta dezbatere a aratat si necesitatea modificarii mai multor legi din domeniul sportului, enumerand, in acest sens, legea sportului, legea administratiei publice locale, Codul fiscal si legea sponsorizarii. Potrivit lui Dumitrescu, legea sportului si legea sponsorizarii au pasaje depasite, in legea administratiei publice trebuie prevazuta descentralizarea activitatii sportive, iar in Codul fiscal nu sunt stipulate suficiente inlesniri pentru a incuraja sectorul privat sa sprijine sportul.
Cristian Dumitrescu a precizat ca, daca Guvernul nu va impartasi aceste amendamente, parlamentarii vor depune initiative legislative de modificare a acestor legi. Guvernul a aprobat, luni, proiectul Legii educatiei nationale, urmand ca acesta sa fie discutat in Parlament in regim de urgenta.
Sursa: MEDIAFAX