![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
14 raniti, acesta a fost bilantul celei de-a doua explozii de acum un an, din imobilul din Sighetu Marmatiei care gazduia un club si birouri. Majoritatea dintre raniti faceau parte din echipa de ancheta care incerca sa descopere cauza primei deflagratii, produse in local. Avand in vedere ca angajatii firmei de gaz nu au detectat scurgeri de gaz cu aparatele pe care le aveau, echipa de interventie a intrat in cabinetul notarial din cladire, insa imediat s-a produs o noua explozie, soldata cu ranirea celor care se aflau in cladire. Semnele de intrebare cu privire la aceasta deflagratie persista pana astazi. eMaramures va prezinta un nou episod cu marturiile celor care au trecut prin acele momente cumplite.
Pe langa cei care efectuau ancheta si care erau indreptatiti sa intre in cladire, in incinta au patruns si persoane care nu aveau nicio legatura cu efectuarea cercetarilor, fapt care ridica numeroase semne de intrebare asupra modului in care cei care trebuiau sa asigure zona si-au facut treaba. Printre cei care au fost solicitati sa intre in cladire a fost si avocata Daniela Lenghel care a fost nevoita sa intre in biroul sau, la insistentele celor care verificau daca exista scurgeri de gaz.
„Eu nu am intrat. Si eu si sotul meu am stat afara pe scari pentru ca mi-a fost teama de ce ar putea gasi. Sigura ca dupa ce au intrat, au verificat, au masurat, am fost din nou chemata sa intru si recunosc ca am intrat, desi nici atunci probabil nu ar fi trebuit sa intru, pentru ca mi s-au cerut anumite relatii. De exemplu unde este accesul in pod”, a povestit avocata Daniela Lenghel. Dupa producerea nefericitelor evenimente, a iesit la iveala faptul ca tragedia de la Sighetu Marmatiei putea fi prevenita de un banal detector de gaz. Avocata Daniela Lenghel, care are cabinetul intr-un spatiu din imobilul in care s-au produs exploziile, le-a cerut muncitorilor de la Berg Sistem Gaz sa ii monteze un astfel de aparat. Un angajat al societatii a montat un detector de gaz de interior in cabinetul avocatei, dar nu l-a putut pune in functiune pentru ca de fiecare data cand l-a bagat in priza, acesta a semnalat prezenta gazului in incapere. Barbatul a revenit cu un alt detector, dar si acesta s-a comportat in mod similar.
„Pana la urma au fost trei detectoare care reactionau la fel, in sensul ca toate scoteau sunete, iar in acel moment am solicitat sa se faca o verificare mai serioasa. Am cerut sa se aduca un aparat care este mai sensibil, care ar putea sa ne dea informatii mai clare cu privire la reactia ciudata, care provoaca temeri, ale acelui detector. A venit cineva de la Berg cu un aparat despre care au spus ca nu are cum sa nu depisteze gaz daca este gaz. Nu a depistat nimic si atunci au ajuns la concluzia ca nu exista niciun pericol”, a spus Daniela Lenghel.
Printre cei care au intrat in cladire impreuna cu autoritatile a fost si proprietarul clubului in care a avut loc prima deflagratie, Doru Stetca. Chiar daca suflul exploziei de la miezul noptii nu l-a afectat fizic, barbatul marturiseste ca din punct de vedere moral a fost ravasit atunci cand le-a vazut pe tinere cu hainele arse. Cinci ore mai tarziu, acesta impreuna cu anchetatori, politisti si reprezentanti ai Berg Sistem Gaz, au inceput sa ia la rand fiecare incapere a cladirii pentru a face verificari. In ultima dintre acestea, fostul cabinet al notarului Gheorghe Sas, a avut loc tragedia. Patronul clubului a aceeptat sa povesteasca pentru eMaramures despre clipele de groaza pe care le-a trait.
“Cand a venit suflul de la explozie, m-a aruncat. Eram chiar la intrarea in incaperea asta si m-a aruncat cativa metri. E greu sa imi amintesc…. M-a aruncat jos, eu eram cu fata in sus si nu am apucat decat sa imi pun mainile la fata. Am ars, pur si simnplu, cateva secunde. Imediat, cand am vazut ca s-a retras focul ne-am ridicat fiecare pe picioarele noastre si am iesit afara. Eu m-am ridicat si am vazut ca imi e topita haina pe mine”, si-a amintit Doru Stetca, proprietarul clubului. Un alt martor al celei de-a doua explozii a fost avocatul Ioan Sas, care din zona cabinetului sau a vazut ceva ce nu si-a crezut ochilor. “Am vazut ca acea cladire s-a umflat ca un balon, s-a ridicat acoperisul si a revenit partial la loc dar au ramas marile fisuri din ziduri, au sarit geamurile”, a spus avocatul Ioan Sas.
Inainte de producerea exploziei a incercat sa il opreasca pe notarul Gheorghe Sas, fratele sau, sa intre in cladire, insa nu a reusit acest lucru, deoarece anchetatorii l-au chemat sa deschida biroul in care isi desfasura activitatea. Notarul s-a aflat chiar in incaperea in care s-a produs deflagratia si a trecut prin clipe de groaza.
„In momentul in care a fost in incapere, a vazut o aura albastruie in toata incaperea si acea aura curgea si se misca pe fiecare dintre corpurile persoanelor care se gaseau acolo. Atunci si-a dat seama ca exista gaz si a incercat sa fuga dar nu a mai apucat sa deschida usa si sa paraseasca incaperea”, a spus Ioan Sas, fatele notarului.
Cea de-a doua explozie, care a fost si cea mai puternica, a provocat nu doar mai multe victime ci si decesul unuia dintre cei aflat la acel moment in incapere. Este vorba despre directorul de la acea vreme al Berg Sistem Gaz Sighetu Marmatiei, Silviu Comanici, care a decedat la cateva zile de la deflagratie, acesta avand arsuri pe 90% din suprafata corpului. La un pas de un final tragic a fost si ofiterul criminalist, Darius Perhaita, caruia medicii i-au dat doar 5% sanse de supravietuire. Un miracol a facut ca acesta sa se mai afle astazi in viata, starea lui inbunatatindu-se considerabil. Chiar si asa, la un an dupa teribila experienta, Darius Perhaita se afla inca pe patul de spital, care i-a fost casa in tot acest rastimp.
eMaramures va continua sa relateze despre tragedia de acum un an, prezentand in premiera declaratii ale martorilor din prima si a doua explozie. Veti afla detalii despre eforturile medicilor de a-i salva pe raniti, despre ce a presupus tratamentul arsurilor, dar si despre cat de sigura este acum reteaua de gaz din Sighetu Marmatiei. Astazi, 22 februarie, in cadrul „Stirilor Zilei” de la Televiziunea eMaramures, vom prezenta ce a insemnat pentru cadrele medicale din judet ziua de 19 februarie si mobilizarea care a fost facuta pentru ca astazi un numar cat mai mare de victime sa fie in viata.
Citeste si:
Sursa: Anca Popescu, Andrei Gherghel