![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Roboteii care isi mentin echilibrul ori cara obiecte fara sa cada, masinute care respecta un traseu prestabilit, display-uri pentru cursul valutar, dar si diferite utilaje care pot fi utilizate in industrie, desi au fost realizate de catre elevi si studenti – asta au putut vedea cei care au trecut astazi, 7 mai, pragul Bibliotecii Judetene “Petre Dulfu” din Baia Mare, acolo unde s-a desfasurat Simpozionul National “Interferente”.
Astazi, 7 mai, a debutat prima editie a Simpozionului National “Interferente”, adresat profesorilor, studentilor si elevilor pasionati de conexiunile dintre tehnologie si cultura. Acestia s-au intalnit la Biblioteca Judeteana “Petre Dulfu” pentru o sesiune de comunicari cu participare internationala, urmand ca dupa aceea invitatii sa aiba ocazia sa vada cum functioneaza inovatiile tinerilor din Baia Mare si nu numai.
Evenimentul expozitional se afla la prima editie, poarta numele de “Interferente”, este organizat de catre Colegiul Tehnic “George Baritiu” din Baia Mare si se bucura de prezenta mai multor echipe care isi expun “inventiile”, de la liceul organizator, dar si universitatile de Nord si “Vasile Goldis” sau Universitatea Tehnica din Cluj Napoca.
Actiunea a debutat cu un simpozion, la care au luat cuvantul, directorul institutiei organizatoare, Terica Barle, dar si reprezentanti ai institutiilor de invatamant superior participante. Conform programului, delegatiile si-au prezentat apoi proiectele finalizate.
Cele mai apreciate inventii au fost un robotel pe doua roti care are capacitatea sa care lucruri, fara a se dezechilibra, o statie de ansamblare a motoarelor pneumatice, realizata de catre studentul in anul IV al Universitatii Tehnice din Cluj, Radu Chiorean, roboteii Maver si Aquabot, confectionati de catre studentii baimareni Alexandru Alexan si Anca Osan, respectiv Radu Buda si Iulian Pop, dar si un display pentru cursul valutar si un plotter, realizat de catre studentul baimarean Andrei Burlacu.
Tinerii inventatori au avut ocazia sa se cunoasca mai bine in cadrul prezentarilor care au continuat la Colegiul Tehnic “George Baritiu” si Universitatea de Nord din Baia Mare.
Sursa: Catalin Tineghe