Carnea de miel are o valoare calorica ridicata si un continut mare de colesterol, iar medicii recomanda sa fie consumata impreuna cu cat mai multe legume. Seful Directiei de Sanatate Publica Bihor, dr. Marius Parcioaga, sustine ca mieii care sunt sacrificati in perioada Pastelui trebuie sa aiba o greutate intre 10 si 14 kilograme. Carnea, care nu contine fibre, este necesar sa fie asociata cu legume pentru o buna digestie. Astfel, stufatul sau drobul trebuie sa contina cat mai multa verdeata si orez.
Analizele de laborator au demonstrat ca 100 de grame de carne de miel inseamna 200-300 de kilocalorii si un continut mare de potasiu. Organele, in special ficatul, dar si carnea, contin foarte mult fier, care se absoarbe usor in organism, zinc si carnitina, cu rol energetic, si cantitati mici de calciu, acid folic si vitamina E. De asemenea, carnea de miel are un continut de proteine ridicat, dar si multe grasimi saturate: 80 miligrame de colesterol la 100 de grame.
Carnea mieilor cu greutate mai mica de 10 kilograme sau cu varsta sub 9 saptamani poate produce probleme legate de continutul ridicat de colagen, ce o fac dificil de digerat, iar in caz de consum excesiv se poate declansa atac de guta, sau pot aparea afectiuni gastro-intestinale si hepato-renale la persoanele predispuse, se arata intr-un comunicat al DSP Bihor.
Nu in ultimul rand, carnea de miel contine multe lipide ce ii pot afecta in special pe cei cu boli cardiovasculare, sau cu risc de colici biliare, pancreatita, iar continutul crescut de proteine poate determina alergii.
Medicii mai recomanda ca in cazul prepararii ciorbelor de miel carnea sa se adauge doar in momentul fierberii. De altfel, cea mai indicata metoda este prepararea carnii de miel inabusita sau pe gratar, evitandu-se pe cat posibil prajelile.
La achizitionarea mieilor este necesar sa se verifice existenta stampilei sanitar-veterinare si sa nu se cumpere carnea de miel care a fost depozitata la temperaturi mai mari de 4 grade Celsius.
Sursa: Agerpres