Odata cu venirea verii, creste si numarul cazurilor de bolilor diareice acute. Pentru ca aceste afectiuni sunt cauzate de alimentele si apa contaminate, dar si de igiena precara, oficialii Directiei de Sanatate Publica (DSP) ii sfatuiesc pe maramureseni sa se spele pe maini inainte de a manca si dupa folosirea toaletei, dar si sa curete si sa dezinfecteze toate suprafetele pe care gatesc preparatele pentru masa.
Bolile diareice acute se caracterizeaza prin febra, varsaturi, dureri abdominale, scaun lichid cu frecventa de pana la 20-30 ori pe zi, dureri puternice de cap. La copiii de pana la un an, boala se poate agrava pana la septicemie sau deshidratare severa.
Deoarece pe durata verii numarul cazurilor este in crestere, reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Maramures monitorizeaza, din aceasta luna, saptamanal, aparitia bolilor diareice acute.
Pentru a evita contactarea acestor boli, medicii ii sfatuiesc pe maramureseni sa pastreze alimentele in cutii separate, sa nu tina mancarea gatita la temperaturi ridicate mai mult de doua ore, sa refrigereze prepareatele fierte si perisabile, de preferinta la 5 grade Celsius si sa nu dezghete alimente congelate la temperatura camerei.
Sursa: Adina Timis