Ambasada SUA la Bucuresti este incantata sa anunte mutarea activitatii in noul sediu din Bulevardul Dr. Liviu Librescu, nr. 4-6, Sector 1, Bucuresti, in data de 14 septembrie. Sediul, aflat pe un amplasament cu o suprafata de 4,5 hectare, este situat la nord de Baneasa mall, in imediata apropiere a frumoasei paduri Tunari.
Numerele de telefon ale ambasadei raman aceleasi. Sediul actual al Ambasadei SUA din strada Tudor Arghezi nr. 7-9 se va inchide in data de 7 septembrie, la ora 17:00, pentru a facilita mutarea in noua cladire, programul normal cu publicul urmand a fi reluat in data de 14 septembrie. In perioada mutarii, pentru servicii de urgenta destinate cetatenilor americani puteti contacta ambasada la numarul de telefon 021-200-3300.
Bulevardul pe care se afla noul sediu este numit in onoarea Dr. Liviu Librescu, distins om de stiinta si profesor romano-american, supravietuitor al Holocaustului. Profesorul Librescu si-a sacrificat viata pentru studentii sai in masacrul de la Universitatea Virginia Tech, din aprilie 2007, actionand eroic si blocand accesul atacatorului, pentru a le permite studentilor sai sa fuga.
Design-ul ecologic reduce impactul asupra mediului
Departamentul de Stat al SUA este lider in designul si constructia de cladiri „verzi”. Noua cladire a ambasadei respecta standardele stricte impuse de United States Green Building Council (USGBC) si de programul Leadership in Energy and Environmental Design (LEED).
Design-ul ambasadei integreaza tehnologii inovatoare in ceea ce priveste reducerea consumului de apa, optimizarea eficientei energetice. S-au folosit vopsea si materiale de constructie ecologice menite sa reduca emisiile chimice si de caldura in atmosfera. Aproximativ trei sferturi din amplasament sunt reprezentate de spatiu verde realizat cu specii de plante si arbori rezistente la seceta, pentru a reduce consumul de apa. S-au plantat peste 200 de copaci: ciresi japonezi, gladite si mesteceni argintii.
Planul modern al cladirii pune accent pe existenta unui spatiu deschis pentru a incuraja comunicarea si incearca sa utilizeze iluminatul natural. RATB a creat o noua statie pe traseul liniei 301, in apropierea ambasadei, pentru a incuraja utilizarea transportului public.
Constructia s-a realizat cu materiale si muncitori din Romania
In conformitate cu legea americana, cladirea a fost proiectata si construita de o companie americana, American International Contractors. Un numar de pana la 500 de romani au lucrat zilnic la noua cladire, in siguranta maxima; astfel, s-a inregistrat o contributie directa de 60 de milioane de dolari la economia romaneasca si in total au fost angajati 1.500 de specialisti si muncitori. Firmele romanesti de constructii si angajatii acestora au adoptat un plan de siguranta strict, lucrand 2,2 milioane de ore fara ca vreo persoana sa fie ranita. Gradul de securitate in munca atins in realizarea constructiei a depasit media din industria americana de constructii.
Lucrarile de arta pun accent pe valorile comune
In sediul ambasadei vor fi expuse picturi, fotografii si sculpturi realizate ale unor artisti romani si americani, lucrari ce reflecta stransa prietenie dintre Romania si SUA. Holul de receptie gazduieste o pictura murala intitulata „Drafts and Open Windows”, proiect al programului ARTa in ambasade si o colaborare intre artista americana Maggie Michael si artisti romani.
Sursa: Ambasada SUA