Actualitate

Secretul a ieșit la iveala. Cine a adoptat proiectul de lege a recursului compensatoriu

Fostul premier Dacian Cioloș a scris miercuri pe Facebook că ”Executivul Grindeanu a adoptat pe repede înainte proiectul de lege a recursului compensatoriu pe care acum nu și-l asumă”, iar ”Legea a fost inițiată la propunerea lui Florin Iordache în aceeași zi în care a fost aprobată și celebra OUG 13”, subliniind că Guvernul său ”propunea o cu totul altă formă”.

 

”Stenograma ședinței de Guvern din 31 ianuarie 2017 arată că Executivul Grindeanu a adoptat pe repede înainte proiectul de lege a recursului compensatoriu pe care acum nu și-l asumă. Legea a fost inițiată la propunerea lui Florin Iordache în aceeași zi în care a fost aprobată și celebra OUG 13. Guvernul a trimis-o în Parlamentul în care PSD are majoritate.
PSD a adoptat apoi Legea recursului compensatoriu cu introducerea unor măsuri care au permis eliberarea a mii de condamnați înainte de termen. Comisia juridică a Parlamentului care a adoptat Legea recursului compensatoriu a fost condusă de acelasi Florin Iordache, inițiatorul legii în Guvern”, arată postarea lui Dacian Cioloș de pe pagina sa de Facebook.

Cioloș a publicat, de asemenea, stenograma ședinței de Guvern în care Executivul Grindeanu a adoptat proiectul de lege.

Acesta a mai subliniat că ”ministrul Tudorel Toader și propaganda PSD încearcă azi să arunce vina asupra Guvernului Cioloș”, dar guvernul său ”propunea o cu totul altă formă a legii, fără legătură cu forma inițiată și adoptată de PSD”.

 

Premierul Viorica Dăncilă a susținut marți că actul normativ a fost inițiat de Guvernul Cioloș, nefiind „o decizie inspirată”.

 

​​Asta după ce luni, ministrul Justiției, Tudorel Toader, nu și-a asumat legea recursului compensatoriu, insistând că aceasta a fost inițiată în timpul guvernării Cioloș, adoptată de parlament și intrată în vigoare la scurt timp după ce el a devenit ministru.

 

Tudorel Toader a spus miercuri că 5,02% dintre cei care au beneficiat de recursul compensatoriu în 2018 au revenit în penitenciar, iar autorul faptei de la Mediaș nu face parte din categoria celor ce au beneficiat de recursul compensatoriu.

 

De asemenea, potrivit acestuia, luni dimineață, ”vom avea o întrevedere cu premierul, voi prezenta rezultatele evaluării, propuneri legislative și non-legislative ce pot fi luate”.

One Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *