Vasul turcesc „Medy”, incarcat cu fier vechi, care incepuse sa ia apa dupa ce s-a inclinat periculos catre babord, s-a scufundat astazi, 1 septembrie, in pofida incercarilor echipelor de interventie de a-l salva.
Directorul Agentiei Romane de Salvare a Vietii Omenesti pe Mare (ARSVOM), Ion Voicu, a declarat ca navele de interventie plecate sa incerce sa salveze de pe mare vasul turcesc „Medy” nu au mai putut face nimic, precizand ca nu putea pune in pericol vietile membrilor echipelor de interventie.
Acesta a precizat ca la fata locului vor ramane doua remorchere in cazul in care vor avea loc scurgeri de hidrocarburi din tancurile navei. „Mai devreme sau mai tarziu vor fi scurgeri de hidrocarburi. Avem suport tehnic, nave specializate. in cazul producerii unei poluari, vom interveni cu baraje antipoluante”, a mai spus Voicu. Comisia de ancheta va stabili cauza scufundarii navei.
Vasul „Medy”, sub pavilion Turcia, de 6.000 tdw, incarcat cu 3.247 de tone de fier vechi, a plecat din portul Constanta – Sud la scurt timp dupa miezul noptii, cu destinatia Istanbul. La cateva ore de la plecare, echipajul, format din 17 navigatori, a anuntat ca nava ia apa, din motive necunoscute, si s-a inclinat cu circa 20 de grade, fiind in pericol de scufundare.
In jurul orei 4.45, la fata locului au ajuns un remorcher al Grup Servicii Petroliere (GSP) precum si doua ale ARSVOM, iar cei 17 membri ai echipajului au fost preluati la bordul navei GSP si, in jurul orei 7.20, au fost debarcati, in siguranta, in portul Constanta. Marinarii sunt in stare buna de sanatate.
Vasul s-a inclinat la babord pana la un unghi de aproximativ 40 de grade, ulterior fiind trimise in zona mai multe nave de interventie care sa incerce sa gaseasca solutii pentru salvarea navei. De asemenea, in zona se afla si nava Cristal a ARSVOM pentru a asigura interventia in caz de poluare cu mijloacele si echipamentele necesare.
Potrivit Autoritatii Navale Romane, nava sub pavilion turcesc, incarcata cu fier vechi, se afla la aproximativ sase mile marine de digul de larg al portului Constanta si se inclinase periculos de mult catre babord (n.r. – partea stanga a unei nave, in sensul de mers al acesteia), din motive deocamdata necunoscute, fiind necesara evacuarea echipajului.
Sursa: Mediafax