Scriitorul britanic de origine indiana Salman Rushdie este de parere ca literatura si-a pierdut in mare parte influenta in Occident, iar cand vine vorba de lucruri importante in locul scriitorilor se fac auzite vedetele de film, relateaza luni agentia Reuters.
Rushdie /65 de ani/, care tocmai si-a lansat o autobiografie referitoare la anii petrecuti in clandestinitate, dupa ‘fatwa’ emisa impotriva sa pentru Versetele Satanice considerate blasfemiatoare, apreciaza de asemenea ca revoltele ‘primaverii arabe’ au esuat, dar ca totusi exista sperante ca societatile musulmane sa devina mai libere, in viitor. Scriitorul a adoptat un ton mai dur in privinta unor personalitati cum sunt Rupert Murdoch, printul Charles sau John Le Carre, care, afirma el, nu i-au acordat ajutor in acei ani sumbri.
‘Am senzatia ca oamenii considera ca literatura este mai putin importanta’, a declarat Rushdie in interviul acordat agentiei vineri, la libraria Waterstones din centrul Londrei. ‘Daca ne gandim la America, de exemplu, exista o generatie mai varstnica decat mine in randurile careia scriitori ca Susan Sontag, Norman Mailer sau Gore Vidal aveau un cuvant semnificativ de spus in chestiunile la ordinea zilei. Acum practic nu mai exista scriitori. In schimb avem staruri de film, asa ca daca esti George Clooney sau Angelina Jolie ai si posibilitatea de a lua cuvantul in problemele publice, iar oamenii te vor asculta asa cum ii ascultau mai demult pe Mailer si Sontag. E o schimbare’, a punctat scriitorul.
Altfel sta situatia in statele cu regimuri autoritare, unde literatura si-a pastrat o parte din puteri. ‘In asemenea locuri, literatura continua sa fie importanta, asa cum puteti vedea prin masurile luate impotriva unor scriitori’, a remarcat Rushdie, evocand intre aceste state China.
In privinta uneia din cele mai presante probleme cu care se confrunta liderii din ziua de azi – controversa dintre libertatea de exprimare si dorinta de a evita ofensarea credintelor celorlalti -, Rushdie afirma ca va continua sa ia apararea dreptului persoanelor de a-si exprima opiniile, fie si in cel mai provocator mod. Autobiografia sa Joseph Anton a fost lansata chiar in timp ce un film american care il ia in deradere pe profetul Mahomed a generat proteste sangeroase in lumea musulmana.
‘E limpede ca trebuie aparate si lucrurile cu care nu esti de acord’, a spus el, intrebat daca, in opinia sa, filmul ar fi trebuit cenzurat intr-un fel sau altul. ‘Ce mai inseamna libertatea de exprimare daca este valabila doar pentru cei cu care esti de acord? De multe ori, intr-o discutie libera, ajungi sa iei apararea unor lucruri care de fapt nu-ti plac. Am vazut respectivul film si este foarte prost. E atat de incompetent incat ma mir cum de s-a putut supara cineva din cauza lui’, a marturisit Rushdie, evocand o ‘industrie a maniei’ care incinge deliberat spiritele credinciosilor.
Intrebat daca se teme pentru viata lui, Salman Rushdie a replicat ca ‘lumea este un loc periculos si niciodata nu esti 100% in siguranta’. ‘Dar in general in ultimul deceniu a fost chiar bine’, a adaugat el.
Scriitorul si-a exprimat speranta ca tarile musulmane si cele nemusulmane vor ajunge la o mai buna intelegere, dar numai pe termen lung. ‘Sunt mai putin optimist pe termen scurt, pentru ca acum temperatura este foarte ridicata, dar pe termen mediu spre lung cred ca va fi o schimbare. In tarile unde radicalismul islamic era cel mai puternic, si ura fata de el a crescut. Iranienii nu sunt indragostiti de regimul ayatollahilor, poporul afgan nu era indragostit de talibani’.
Potrivit lui Rushdie, revoltele ‘primaverii arabe’ au esuat, dar lupta pentru o societate libera nu va inceta. ‘Pe termen lung trebuie sa credem ca tinerii din lumea araba care cer o viata mai buna isi vor face cunoscuta viziunea intr-un fel sau altul’, a conchis scriitorul.
Sursa: Agerpres