Vezi VIDEO
Cartea de vizita a oricarei persoane aflate in cautarea unui loc de munca este CV-ul. Un Curriculum Vitae poate oferi sansa selectarii la interviurile pentru angajare, dar numai daca este bine intocmit. Multi trateaza cu superficialitate acest aspect, alegand sa isi redacteze CV-urile dupa modele copiate de pe internet ori cu ajutorul prietenilor mai priceputi in ale scrisului. Rezultatul este in multe situatii dezastruos, iar pe unii candidati in loc sa ii ajute sa ocupe un post, ii dezavantajeaza total. Specialistii in resurse umane, care au citit sute de CV-uri, au recunoscut ca in ultimul timp acestea sunt pline cu greseli de ortografie.
Tinerii scriu frecvent cu greseli gramaticale in CV-uri, iar angajatorii considera suparatoare situatia, mai ales ca asteptarile lor sunt mai mari din partea celor care au iesit recent de pe bancile liceelor si facultatilor. Un proaspat absolvent care nu stie unde se pune cratima ori desparte cu virgula subiectul de predicat isi semneaza condamnarea la neangajare, mai ales daca aplica pe un post mai pretentios, in care nu conteaza doar munca fizica. Cei mai in varsta au tendinta sa ofere prea multe detalii despre experienta profesionala.
”O prietena de-a mea m-a ajutat sa imi fac CV-ul. Cand m-am prezentat la interviu, mi s-a spus ca trebuia sa mai scriu cate ceva”, a spus o baimareanca aflata la rand la Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Maramures. Un alt somer a marturist ca ”CV-ul il fac eu singur si nu cred ca o sa fie probleme, ca eu in constructii caut (n.r. – un loc de munca).”
O alta greseala consta in faptul ca sunt persoane care isi depun CV-ul pentru posturi total nepotrivite cu pregatirea si experienta lor profesionala.
Specialistii in resurse umane le recomanda celor care isi redacteaza un CV sa fie atenti la detalii, pentru a crea o impresie buna. O fotografie in maiou sau in costum de baie va reusi sa atraga atentia, dar numai celor aflati in cautarea unei stripteuze, au atras atentia reprezentantii firmelor de recrutare. Pana acum exista o tendinta de supraapreciere personala, doar criza ofertelor de munca mai reducand din elan.
”Un CV bine redactat inseamna un CV cu o structura clara, care contine informatiile importante, dar intr-o forma succinta. E bine sa nu depaseasca doua pagini, pentru ca o companie primeste zilnic un volum mare de CV-uri”, a explicat Kinga Szabo, director de resurse umane in cadrul unei companii private din Baia Mare.
Regulile spun ca studiile si experienta profesionala trebuie trecute in ordine invers cronologica, iar hobby-urile trebuie mentionate, dar fara a se intra prea mult in detaliu. O alta recomandare care vine din partea specialistilor este ca CV-ul sa fie redactat in format standard european, pentru a fi mai usor de urmarit de catre angajator.
Foto: CV (c) way2k.com
Sursa: Gabriela Kuhajda