La ultima intalnire a consilierilor baimareni s-a aprobat un schimb de terenuri intre municipalitate si o firma care opereaza in cariera de la Blidari, schimb care a fost propus inca din 2008, de mai multe ori, dar nu s-a concretizat pentru ca de fiecare data alesii locali s-au opus. Principala motivatie a refuzului a constat in faptul ca “dezvoltarea unor noi unitati de exploatare a pietrei, nu reprezinta o oportunitate pentru Baia Mare”, asa cum a mentionat in decembrie 2008 Comisia Juridica a Consiliului Local. Dupa mai bine de trei ani de incercari, timp in care a fost si un proces pe rol, tranzactia a fost aprobata insa nu fara tensiuni, la prima tentativa proiectul fiind respins din nou de consilierii municipali.
Problema a fost transata doar dupa ce primarul Catalin Chereches a fost atentionat ca proiectul a cazut. Consilierul Calin Bota si-a exprimat nedumerirea asupra rezultatului votului (15 “pentru”, patru abtineri si un vot impotriva), in conditiile in care proiectul a primit girul comisiilor de specialitate. “Cred ca ar fi bine ca onoratii nostri colegi sa stie pentru urmatoarele voturi pe care le dau… mai ales ca am avut comisiile anterior acestei sedinte. Daca am avut obiectiuni vizavi de un proiect, haideti sa le exprimam in acea comisie pentru a le putea lamuri. Va rog mult. Sunt anumite proiecte de hotarare care ne duc in instanta pentru niste chestiuni deja hotarate”, a spus Bota, care la solicitarea unui “onorat coleg” de a relua votul a mentionat ca nu se poate.
Primarul Chereches a cerut vizualizarea ultimelor trei proiecte de hotarare “unde nu au votat toti consilierii” (antepenultimul proiect era cel privind schimbul de terenuri si au votat toti consilierii prezenti in sala).
Presedintele de sedinta, Stefan Bondici, i-a intrebat pe consilieri: “Doriti sa reluam votul la unul dintre proiectele de hotarare?”. Teodor Ardelean a propus reluarea votului doar la “punctul 8” (care prevedea efectuarea schimbului de terenuri). Secretarul primariei, Rodica Brad, a explicat faptul ca municipalitatea “s-a angajat printr–o hotarare anterioara, ei (n.r., SC Stur SRL) au facut tot ceea ce prevedea Codul silvic, s-au achitat sume de bani (n.r., plata obligatiilor banesti necesare obtinerii autorizatiei de scoatere definitiva din fond forestier a suprafetei de teren ce face obiectul schimbului)!”.
Primarul Chereches a cerut confirmarea secretarului Rodica Brad ca “plata s-a facut”, iar apoi a mentionat: “Avand in vedere ca beneficiarul si-a achitat suma specificata intr-o hotarare anterioara, beneficiarul, avand in vedere ca hotararea nu a fost aprobata, se poate indrepta impotriva Consiliului Local si impotriva consilierilor locali pentru recuperarea acestei sume. Haideti sa vedem ce hotarari luam, ce ne asumam si in acord cu lucruruile asumate de Consiliul Local sa votam in consecinta. In rest fiecare raspunde pentru votul pe care si-l asuma”.
Dupa avertismentul primarului, consilierii au votat proiectul din nou. De data aceasta, 19 consilieri au votat ”pentru” si unul impotriva, iar schimbul de terenuri a fost aprobat. Firma care a propus schimbul de terenuri continua activitatea fostului IPIC-CF, este administrata de Octavian Lupse si opereaza in Cariera Blidari, pe malul stang al Vaii Stur. ”Sunt doua mari cariere care exploateaza in rau”, dupa cum a explicat, in 2008, Maftei Lesan, seful Ocolului Silvic Baia Mare. Terenul oferit la schimb firmei private face parte din Ocolul Silvic Baia Mare.
Pentru a putea fi facut schimbul, terenul solicitat de firma Stur, care apartine municipalitatii, trebuia scos din fondul forestier. Terenul primit de la municipalitate, permite firmei Stur extinderea inspre interior a carierei existente, insa pana acum refuzul a fost explicat prin faptul ca “exista o problema asupra acestui teren”.
Problema a fost explicata la prima tentativa a firmei Stur de a face schimbul de terenuri. “A existat o cerere din partea acestei societati (n.r., Stur SRL), in acea zona. Noi am refuzat si am zis ca nu mai dorim ca spatiile verzi sa fie afectate de lucrari de cariera. in aceasta situatie, efectuarea unei expertize tehnice pentru dezvoltarea unor noi unitati de exploatare a pietrei, nu reprezinta o oportunitate pentru Baia Mare”, explica in 2008 consilierul Niculescu-Tagarlas punctul de vedere al Comisiei Juridica a Consiliului Local.
Tot atunci, Radu Stef, a mentionat: “Aceasta societate comerciala a solicitat efectuarea unei expertize pe o suprafata de teren. In Consiliul Local ne-am opus, raportat la consecinte. Nu trebuie sa se supere domnul Lesan, dar dansul a fost martor in acel proces. Societatea respectiva a pierdut procesul vizavi de acea licenta si de suprafata de teren pe care dorea sa-si faca prospectiunea. Pentru noi, nu este interesant acuma si nu avem nici un interes sa dam drumul”.
In decembrie 2008, consilierii locali au respins schimbul (cu 13 voturi impotriva, o abtinere si 7 voturi ”pentru”) aprobat acum de noii consilieri. Conform proiectului, firma Stur da municipalitatii o suprafata de faneata de aproximativ 20.700 metri patrati intre Fririza si Baia Mare si va primi in schimb o suprafata de aproximativ 5.800 de metri patrati in Firiza.
Sursa: Catalin Vischi