Olanda se opune ca aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen sa fie discutata la summitul UE de la jumatatea lui octombrie, apreciind ca nu vede „ce s-ar putea schimba pana atunci”, potrivit ministrului olandez al Imigratiei, citat de AFP.
Bulgaria si Romania sunt mentinute in continuare in afara spatiului Schengen, un semn al reticentei tot mai mari a tarilor deja membre fata de extinderea acestei zone europene fara frontiere cu doua tari considerate nepregatite sa combata filierele de imigratie clandestina.
Un singur refuz este suficient pentru blocarea aderarii, deoarece orice decizie privind acceptarea unui nou membru necesita unanimitatea celor 25 de state membre. Doua tari, Olanda si Finlanda, s-au opus insa explicit intrarii Romaniei si Bulgariei in Schengen, in cadrul reuniunii ministrilor de Interne ai UE de la Bruxelles.
Ministrul polonez de Interne Jerzy Miller, a carui tara detine presedintia UE, a luat act de acest blocaj si a deplans faptul ca promisiunea facuta Romaniei si Bulgariei a fost „incalcata”.
„Pozitia noastra este clara. Nu suntem favorabili unei aderari in acest moment”, a declarat ministrul olandez pentru Imigratie, Gerd Leers, la Bruxelles.
„Ceea ce am vrut sa evitam, este sa decidem astazi si sa regretam mai tarziu”, a declarat el, deoarece „in acest domeniu, este imposibil sa ne mai intoarcem”.
„Pozitia noastra privind aderarea lor este negativa”, a declarat la randul sau ministrul de Interne al Finlandei, Päivi Räsänen.
Presedintia poloneza vrea un arbitraj al sefilor de stat in timpul summitului lor de la jumatatea lui octombrie, dar ministrul olandez le-a ruinat sperantele. „Ar fi nerezonabil sa ridicam aceasta problema la summit, deoarece nu vedem ce ar putea sa se schimbe pana in octombrie”, a afirmat el.
„Trebuie sa avem certitudinea ca acquis-ul Schengen este pus in aplicare pe deplin, in special in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei si crimei organizate„, a insistat Gerd Leers.
„Daca nu se va intampla acest lucru, atunci aveti o poarta cu opt cele mai bune lacate din lume, dar in spatele acestei porti, aveti pe cineva care lasa pe toata lumea sa treaca si acest lucru ridica o problema serioasa„, a argumentat el.
O formula de compromis este discutata. Aceasta prevede o aderare in etape: deschiderea frontierelor aeriene si maritime ale Schengen pentru Romania si Bulgaria la 31 octombrie 2011, apoi o noua decizie ar urma sa fie luata in iulie 2012 pentru frontierele terestre.
„Formula permite o respingere in 2012”, a subliniat secretarul de stat belgian pentru Imigratie Melchior Wathelet.
Dar el s-a aratat pesimist. „Olandezii au spus nu, si este nu, punct”, a afirmat el. „Dosarul a devenit politic (…), iar problema este ca nu se ofera nici perspective, nici solutii” pentru Sofia si Bucuresti, a deplans el.
Dificultatile intampinate de Grecia pentru a controla frontiera sa cu Turcia au generat dezbateri in alte tari membre Schengen si explica reticentele acestora fata de extinderea spatiului fara frontiere cu alte „verigi slabe”, a subliniat un diplomat.
Sofia si Bucurestiul, care au intrat in UE la trei ani dupa celelalte tari din Europa de Est din cauza pregatirii lor insuficiente, au primit cu dificultate aceste refuz si ameninta cu represalii.
Autoritatile romane au trecut deja la acte si au blocat la frontierele lor camioane ce transporta lalele olandeze, oficial pe motivul ca acestea nu au „pasaport fitosanitar”, un document obligatoriu in UE.
Masura a fost ridicata joi la presiunea florarilor romani, care au anuntat pierderi de 300.000 de euro.
Creat in 1985, spatiul Schengen permite unui numar de 400 de milioane de europeni sa circule liber fara pasaport pe teritoriul format din cele 25 de state membre – 22 de tari membre UE (Marea Britanie, Irlanda si Cipru nu au aderat), carora li se adauga Elvetia, Norvegia si Islanda – care au acceptat in martie 2011 si Liechtensteinul, a carui aderare va deveni efectiva la sfarsitul anului.
Sursa: Mediafax