Vezi VIDEO
Lacasurile de cult ortodoxe si catolice au fost arhipline astazi, 15 august, cand crestinii sarbatoresc Adormirea Maicii Domnului, praznic religios cunoscut ca Sfanta Maria Mare, Santamaria sau Uspenia, si care este pregatit printr-un post de doua saptamani – al treilea din an dupa postul Pastilor si cel al Sfintilor Petru si Pavel. Mii de credinciosi s-au rugat azi la icoana Sfintei Maria in bisericile din Baia Mare si din satele maramuresene, dar la fel de multi au fost si cei care au facut pelerinaje la manastirile Ciosa, Nicula, Moisei, Rohia sau Bixad, ce poarta hramul Sfanta Maria. Adormirea Maicii Domnului este ultimul praznic imparatesc din anul bisericesc, celebrand ziua in care Fecioara Maria si-a dat obstescul sfarsit, iar popular este ziua care desparte lunile calduroase de cele reci.
Adormirea Maicii Domnului este cea mai mare sarbatoare a verii. Oamenii se roaga Fecioarei Maria pentru sanatate, pentru casatorie, pentru nastere usoara, dar si pentru vindecari. Inainte de Sfanta Marie Mare (15 august) se posteste timp de doua saptamani si se fac pelerinaje la manastiri, unde credinciosii duc daruri, mancare si bautura, fac danii pentru calugari si milostivesc pe saraci, pentru ocrotirea familiei si a pruncilor.
De asemenea, in fiecare zi din post, seara, credinciosii se aduna la biserica unde se citeste Paraclisul Maicii Domnului.
In Maramures, sarbatoarea religioasa are o mare insemnatate, iar traditiile si obicieurile de Sfanta Marie Mare (Santamarie) inca se pastreaza. In ziua de Sf. Maria nu se face joc, iar ciobanii desfac staulele. Stanele incep sa coboare la tarina de langa sat, dupa cum e vremea, sa nu-i prinda omatul acolo. Fiecare gospodar isi alege oile din turma si le ia in grija proprie.
ACTUALIZARE: 10.000 de credinciosi, la manastirea Rohia
Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului aduce an de an mii de credinciosi din toata tara la manastirea Rohia. Crestini de toate varstele s-au pregatit prin post si rugaciune pentru aceasta sarbatoare, iar la sfarsitul acestei saptamani au luat cu asalt lacasul de cult. In noaptea de duminica spre luni, ei au petrecut o noapte de rugaciune si cantari bisericesti, pentru ca Dumnezeu sa fie alaturi de ei si sa le lumineze pasii.
Inca de ieri, slujbe speciale au fost savarsite iar credinciosii prezenti au putut sa se inchine la icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, care a fost scoasa in pridvorul noii biserici. In fiecare an in aceasta perioada, manastirea Rohia sarbatoreste hramul “Adormirii Maicii Domnului” si mii de pelerini sunt asteptati anual la slujbele oficiate, foarte multi dintre ei venind an de an.
“Am venit sa dam slava lui Dumnezeu pentru viata si pentru toate binefacerile pe care ni le da. Trebuie sa cautam pe Dumnezeu ca si el nu ne lasa si ne calauzeste pe calea Lui cea placuta”, spune cu glas tremurand un credincios.
“De-ai putea tot veni mereu, ca mergi mai usurat, uiti de griji…Numai de aici primesti ajutor, de la Maica Sfanta si de la pruncul Iisus”, povesteste emotionata o credincioasa.
Credinciosii au aprins lumanari, s-au rugat toata noaptea si si-au unit glasurile in cantari bisericesti. Ziua de astazi a fost una speciala, Sfanta Liturghie fiind oficiata de catre Inaltpresfintitul Parinte Justinian, episcopul Maramuresului si Satmarului, impreuna cu un sobor de preoti. La finalul slujbelor, credinciosii au primit o masa calda, pregatita de mai multe femei din Grosii Tiblesului.
Un echipaj special de politie a fost postat la urcarea catre manastire pentru a fluidiza traficul din zona si pentru a dirija masinile, straduta dovedindu-se neincapatoare pentru sutele de masini venite chiar si din judete precum Arad, Brasov sau Cluj.
ACTUALIZARE: Aglomeratie in lacasele de cult din Baia Mare
Inca de dimineata, baimareni de toate varstele s-au indreptat catre bisericile din apropierea locuintelor. Arhiplina a fost si catedrala ortodoxa “Sfanta Treime” din Baia Mare, multi dintre enoriasi fiind nevoiti sa ramana afara, in bataia soarelui. Cu toate astea, credinta si nadejdea i-a tinut pe cei mai multi pana spre finalul slujbei.
“Aceasta sarbatoare inseamna o recunoastere atat a Domnului nostru Iisus Hristos, cat si recunoasterea importantei pe care trebuie sa o dam mamelor noastre”, explica un enorias al catedralei “Sfanta Treime” din Baia Mare.
Sfanta Maria este ocrotitoarea orasului Baia Mare si a tuturor bisericilor care au ca si hram sarbatorile inchinate Maicii Domnului. Patru sarbatori sunt inchinate Maicii Domnului: Nasterea Maicii Domnului, Intrarea in Biserica a Maicii Domnului, Bunavestire si Adormirea Maicii Domnului.
Sursa: Gabriela Kuhajda