Religie

Sărbătoare la Ardusat. A fost târnosită biserica şi binecuvântată capela de cimitir

Duminică, 7 octombrie, cea de a XX-a duminică după Sfintele Rusalii, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat, în fruntea unui mare sobor de preoţi, slujba de târnosire a bisericii cu hramul “Sfânta Treime”, Sfânta Liturghie Arhierească, a rostit cuvânt de învăţătură şi a binecuvântat capela de cimitir din Parohia Ardusat, Protopopiatul Chioar, preot paroh Florin Florea.

 

Biserica din Ardusat a fost construită între anii 1936-1938 de către vrednicii credincioşi din această localitate. Prima sfinţire a bisericii a fost făcută de vrednicul de pomenire Arhiepiscop Teofil Herineanu al Vadului, Feleacului şi Clujului, în 8 noiembrie 1970. Din anul 2016, cu binecuvântarea și sub îndrumarea Preasfințitului Părinte Episcop Iustin, s-au executat următoarele lucrări: s-a refăcut sfânta masă, proscomidiarul și s-a reamenajat altarul; s-au recondiționat mobilierul și catapeteasma; s-au înlocuit icoanele și tetrapoadele pentru închinare și s-a pus mocheta pe toată biserica; au fost refăcute porţile și recondiționat gardul de împrejmuire a curţii, sub îndrumarea și conducerea preotului paroh Florin Florea, sprijinit cu jertfă și dăruire de către membrii Consiliului Parohial, epitrop fiind Marin Barbul. Cheltuielile au fost suportate de dreptcredincioșii Parohiei Ardusat, Primăria și Consiliul Local Ardusat, dar şi de binefăcători.

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, în fruntea unui sobor de preoţi, din care au făcut parte Pr. Daniel Tirean, inspector financiar în cadrul Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, Pr. Ciprian Coza, secretar protopopesc la Protoieria Chioar, Pr. Florian Teodor, fost paroh aici timp de 39 de ani, Pr. Florin Florea, actualul preot paroh, preoţi din parohiile vecine, dar şi din alte protopopiate. Între credincioşi s-au aflat primarul Cristian Rus al comunei Ardusat, deputatul Covaciu Severica, consilierul judeţean Ioan Sas, Vasile Şpan, director în Consiliul Judeţean, fiu al satului, primarul comunei Sălsig, Florian Luca, şi al comunei Botiza, Florea Poienar, fiii ai satului veniţi din toate părţile. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corala “Arhanghelii” a preoţilor din Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului, dirijată de Pr. Dr. Petrică Aurelian Covaciu, iar la chinonic a cântat şi eleva Iulia Vlad, ai cărei bunici sunt din Ardusat.

 

În semn de înaltă apreciere și prețuire pentru activitatea pastoral-misionară, edilitar-gospodărească și social-filantropică și pentru contribuția adusă la înnoirea și împodobirea bisericii cu hramul „Sfânta Treime”din Parohia Ardusat, preotul paroh Florin Florea a fost hirotesit iconom stavrofor, cu dreptul de a purta Sfânta Cruce. Diplome de vrednicie au primit prim-epitropul Marin Barbul, Consiliul Parohial, Comitetul de Femei, Consiliul Local Ardusat şi binefăcătorii Gavril Coţ, Stelian Ghita, Gheorghe Ciceu şi Vasile Neamţ, iar Gramata Episcopală Ciprian Rus, primarul comunei Ardusat. Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a primit din partea preotului paroh şi a credincioşilor o icoană a Sfântului Iustin Martirul şi Filozoful, care va îmbogăţi Muzeul Episcopiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *