Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Purtatorul de biruinta, este sarbatorit anual in data de 23 aprilie. Anul acesta, sfantul va fi praznuit insa in a doua zi de Pasti, respectiv in 25 aprilie, din cauza ca sarbatoarea coincide cu Sambata Mare din Saptamana patimilor. Perceput initial ca o divinitate a primaverii si a vegetatiei, el a fost asimilat ulterior cu sfantul din calendarul crestin, devenind patronul sacru al celor ce lucreaza pamantul (Georgius inseamna cel ce lucreaza pamantul). Traditia spune ca Dumnezeu i-a incredintat Sfantului Gheorghe cheile vremii cu care el deschide sezonul cald.
Sfantul Gheorghe a trait pe vremea imparatului roman Diocletian, imparat pagan, care i-a prigonit pe crestini. Originar din Capadocia, Sfantul Gheorghe erau fiu de parinti crestini, din tinerete invatand buna credinta.
In anul 303, imparatul Diocletian a dat decretul de prigonire a crestinilor. Gheorghe s-a dus in fata imparatului si i-a spus ca este crestin. Imparateasa Alexandra a trecut la crestinism, fiind condamnata la moarte, prin taierea capului, impreuna cu Gheorghe. Iconografia crestina il reprezinta calare pe cal, omorand cu lancea un dragon. In Bizant el era patronul armatei, iar mai tarziu a devenit patronul Angliei.
Traditia spune ca Dumnezeu i-a incredintat Sfantului Gheorghe cheile vremii cu care el deschide sezonul cald. Vremea calda va fi inchisa apoi la 26 octombrie, de Sfantul Dumitru. In satele bucovinene, gospodarii asaza pe stalpii portilor crengi inverzite infipte pe bucati de brazde. Acestea exprima simbolic ideea ca in ziua de Sfantul Gheorghe descuie Dumnezeu pamantul, semn al manifestarilor tuturor energiilor revitalizante ale primaverii.
CITESTE SI:
ONOMASTICA – Peste 900.000 de romani isi sarbatoresc onomastica de Sfantul Mare Mucenic Gheorghe
Sursa: Camelia Tocaci