Evreii incep vineri, cu o cina rituala, Pastele (Pesah), o sarbatoare a „libertatii” celebrata in amintirea eliberarii din sclavia egipteana si a iesirii din Egipt sub conducerea lui Moise, dar si a suferintelor indurate de popor in timpul peregrinarii prin desert.
Potrivit datelor recensamantului din 2011, in Romania sunt 3.300 de etnici evrei.
In intreaga lume traiesc 18 milioane de evrei, dintre care 6,3 milioane sunt in Israel, 8,3 milioane in Statele Unite si 1,5 milioane in Uniunea Europeana.
Presedintele Comunitatii Evreiesti din Suceava, profesorul Sorin Golda, spune ca Pesah-ul, care in traducere din aramaica veche inseamna reinnoire, renastere, a devenit, prin filiera latina, Paste.
El a precizat ca, potrivit traditiei ebraice, sarbatoarea Pesah trebuie sa cada primavara, incepe din ziua de 14 Nisan si se incheie in ziua de 21 Nisan pentru evreii din Israel si in 22 Nisan pentru evreii din diaspora, cea de-a opta zi fiind stabilita pentru a aminti de daramarea celui de-al doilea Templu de la Ierusalim si de raspandirea evreilor in lume.
Golda a spus ca Pesah este o sarbatoare „a libertatii” celebrata de evrei in amintirea eliberarii din sclavia egipteana si a iesirii din Egipt sub conducerea lui Moise, dar si a suferintelor indurate de popor in timpul peregrinarii prin desert.
„Sarbatoarea Pesah la evrei inseamna al doilea certificat de nastere pe care Dumnezeu il da poporului prin Moise si fratele lui, Aaron, eliberandu-l din sclavia de vreo 460 de ani a Egiptului, cu promisiunea facuta de Dumnezeu de a forma o tara, dupa anii de peregrinare prin desert”, a spus Golda.
Pesah incepe, de obicei, cu o masa speciala numita Seder, iar cel mai varstnic barbat al familiei sau al comunitatii spune povestea lui Moise si Aaron. Masa are un rol simbolic, si anume acela de a nu se uita ca libertatea este cel mai bun pret al omului.
„La masa de Seder exista un simbol specific, format din ierburi amare si un os, care are aceeasi semnificatie: de a nu uita. La aceasta masa se beau cate patru pahare de vin provenit din Israel. Traditionala, asa cum este amintita in Vechiul Testament, este pasca sau azima, facuta din aluat nedospit”, a explicat Golda, aratand ca, timp de sapte zile, din alimentatie lipseste orice produs obtinut prin dospirea unui aluat, fiind singura interdictie din perioada Pesah-ului.
La masa de Seder se serveste o mancare pe baza de cartofi, la care se adauga oua fierte tari, prajituri facute cu o faina speciala, cu ou, hrean si preparate din carne cucher. Primul ou care se mananca la aceasta masa este impartit intregii familii, ca simbol al unitatii.
In judetul Suceava, comunitatea evreiasca are 128 de membri, din care aproape jumatate traiesc in municipiul Suceava.
Sursa: Mediafax