Crestinii ortodocsi si catolici praznuiesc maine, 8 septembrie, Nasterea Maicii Domnului, sarbatoare cunoscuta in popor ca Sfanta Marie Mica. Praznicul este printre cele mai importante pentru bisericile din tara, marcand si sfarsitul verii. In Romania, peste 2.200.000 de romani isi aniverseaza onomastica in acesta zi.
Sfanta Fecioara Maria este sarbatorita de mai multe ori in cursul anului liturgic. Anul bisericesc se incheie cu Adormirea Maicii Domnului, praznuita in 15 august, si incepe tot cu o sarbatoare dedicata Fecioarei Maria, Nasterea Maicii Domnului, in 8 septembrie.
Potrivit invataturii bisericesti, in 8 septembrie s-a nascut, in Nazaret, Fecioara Maria, din parintii Ioachim si Ana, oameni cu credinta in Dumnezeu care, atunci cand au ajuns la batranete, s-au rugat la Duhul Sfant sa nu ii lase fara copii. Pentru ca evreii fara urmasi nu aveau voie sa aduca jertfe la Templu, Ioachim, tatal Mariei, s-a retras in pustiu timp de 40 de zile pentru a se ruga. Arhanghelul Gavril a fost cel care a vestit nasterea Fecioarei. Copilei i s-a pus numele Maria care, in traducere simbolica, inseamna “spuma marii”.
Sarbatoarea marcheaza, in calendarul arhaic, sfarsitul verii. In data de 8 septembrie, randunelele pleaca spre tarile calde, acesta fiind primul semn de incepere a lucrarilor agricole de toamna. De sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului, crestinii nu aprind focul, deoarece se spune ca acest lucru ar aduce ghinion si boala. In alte zone ale tarii, femeile care isi doresc copii se duc la biserica si se roaga la icoana Fecioarei Maria, la fel si cele insarcinate, pentru a fi ajutate sa nasca mai usor.
Sursa: Adina Timis