Vezi VIDEO
Crestinii il sarbatoresc, in 30 noiembrie, pe Sfantul Apostol Andrei, considerat ocrotitorul Romaniei, deoarece este cel care a adus “vestea Evangheliei lui Hristos pe pamantul patriei noastre”. Este numit si “Cel intai chemat”, deoarece a fost primul care a raspuns la chemarea Mantuitorului Iisus Hristos la apostolat. Inainte de a fi ucenicul lui Hristos, Apostolul Andrei a fost ucenicul Sfantului Ioan Botezatorul. In aceasta zi, crestinii care tin Postul Craciunului au dezlegare la peste.
Sfantul Apostol Andrei a vestit Evanghelia lui Hristos in Bitinia, Bizantia, Macedonia, Tracia si pana la noi in tara, in partile dunarene, respectiv in cetatele Histria, Tomis si Callatis. Este cel care “ne-a nascut ca si popor crestin”, fiind considerat ocrotitorul Romaniei.
“Sfantul Apostol Andrei a fost unul dintre apostolii Mantuitorului Iisus Hristos, cel intai chemat la apostolie si el a dus vestea Evangheliei lui Hristos pe pamantul patriei noastre. Putem vorbi cu mult drag despre acest sfant, care ne-a adus vestea Evangheliei si ne-a nascut ca si popor crestin, am putea spune”, a relatat preotul Andrei Buda, de la Biserica “Sfantul Apostol Andrei” din Baia Mare.
Conform preotului Andrei Buda, Sfantul Apostol Andrei “era originar din Betsaida Galileii, un orasel pe malul lacului Ghenizaret. Era fiul lui Iona pescarul si fratele Apostolului Petru. Mai intai a fost ucenicul Sfantului Ioan Botezatorul si, din momentul in care acesta L-a botezat pe Mantuitorul Hristos, Sfantul Apostol Andrei, fiind tanar si cu multa dorinta de a-L cunoaste pe Mesia, L-a urmat pe Mantuitorul, chemandu-l in acelasi timp si pe fratele sau, Petru sa-L cunoasca pe Hristos”.
Chemarea Sfantului Andrei la apostolat s-a petrecut intr-un moment in care acesta, alaturi de Sfantul Petru, fratele sau, se afla pe mare si pescuia. “ Erau impreuna cu Iacob si Ioan, fii lui Zevedeu. Si dupa o noapte intreaga de pescuit, pentru ca n-au reusit sa prinda peste, erau oarecum dezamagiti. A venit insa Mantuitorul si le-a spus sa mearga cu barca mai in larg si sa arunce mrejele in mare. In urma minuniii, Mantuitorul Iisus Hristos ii cheama pe amandoi spunadu-le: “Veniti dupa mine si va voi face pescari de oameni”. Acesta a fost momentul adevarat al chemarii la apostolat”, a punctat preotul Andrei Buda.
Sfantul Andrei “a fost martor la toate minunile pe care le-a savarsit Mantuitorul Iisus Hristos, L-a insotit pe toate drumurile in Tara Sfanta, a auzit din gura Lui cuvantul cel dumnezeiesc”. Sfantul a avut multe de patimit, deoarece se confrunta cu o lume pagana. El a sfarsit prin a fi rastignit cu capul in jos pe o cruce in forma de X.
“Inainte de a-si da obstescul sfarsit a spus cuvintele: “Pomeneste-ma Doamne intru imparatia ta, si indata s-a starnit o furtuna incat cenusa si focul la care se incalzeau cei care asistau la chinurile sfantului au fost imprastiate, iar cenusa a ajuns in ochii celor care il priveau si au devenit orbi”, a explicat preotul Andrei Buda.
Multi s-au convertit atunci la crestinism, dandu-si seama ca au de-a face cu adevarat cu Apostolul lui Hristos. In popor exista mai multe obiceiuri legate de aceasta sarbatoare. Cel mai frecvent practicate sunt acelea care se refera la aflarea ursitului de catre fetele nemaritate. Conform etnografului Janeta Ciocan, in ajunul sarbatorii, fetele nemaritate obisnuiau sa faca o turta din faina si cu multa sare.
“Cele mai cautate obiceiuri sunt azi de catre fetele aflate in cautarea ursitului, daca se vor casatori si cu cine se vor casatori. Turta de Sfantul Andrei facuta din faina multa si sare si pe care fata, dupa ce posteste toata ziua, o manaca si se culca, si in visul pe care il va avea in aceasta noapte, il va vedea pe ursitul sau, aducandu-i apa”, a aratat Janeta Ciocan.
Un alt obicei se refera la “legatul parului din gard”. “Noaptea, cu un fir de canepa din fuior, numarau parii din gard ca sa stie unde va gasi dimineata firul. Legau un anumit par cu acest fir, iar dimineata studiau parul. Daca era un par drept, frumos, insemna ca acela cu care se casatoreau va fi un baiat frumos, daca era stramb insemna ca va fi mai batraior si nu prea frumos”, a precizat Janeta Ciocan.
In popor se mai crede ca daca in noaptea Sfantului Andrei este senin si cald, atunci vom avea o iarna blanda, iar daca este ger, vom avea o iarna grea.
Sursa: Camelia Tocaci