![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Mare sarbatoare a fost duminica, 23 septembrie, in comuna Coas, acolo unde a fost resfintita Biserica Ortodoxa ”Sfanta Treime” din localitate. Localnicii s-au pregatit din timp pentru acest eveniment special. Gospodinele si-au primenit casele si le-au impodobit cu stergare si covoare traditionale, iar unele femei chiar si-au facut costume populare, special pentru aceasta zi. Pregatirile au fost justificate pentru ca, la slujba religioasa, localnicii au avut in mijlocul lor un oaspete important, venit chiar de la Cluj: episcopul vicar al Arhiepiscopiei Clujului, PS Vasile Somesanul.
O atmosfera de sarbatoare a fost in Coas inca de la primele ore ale diminetii. Cei mai multi dintre localnici – cu mic, cu mare – au imbracat portul popular si au iesit sa ii intampine pe oaspetii invitati sa asiste la asiste la slujba de resfintire a bisericii si a casei parohiale. Oamenii l-au asteptat apoi, chiar la intrarea in comuna, pe episcopul vicar al Arhiepiscopiei Clujului, PS Vasile Somesanul, acesta fiind intampinat, conform traditiei, cu paine si sare, dar si cu… versuri. ”Preasfintite parinte, bine ati venit in acest loc, si cu un sobor de preoti cu drag va primim pe toti, ca la noi in parohie avem crestini buni si de omenie”, a recitat unul dintre localnici la sosirea ierarhului clujean.
Inainte de savarsirea Sfintei Liturghii, arhiepiscopul Clujului, impreuna cu un sobor impresionant de preoti, a savarsit slujba de resfintire a bisericii. In urma cu doi ani, aici au inceput lucrari ample de refacere ale caror costuri au fost de aproximativ 150.000 de lei.
”Aceasta biserica s-a sfintit prima data in urma cu 11 ani, acum s-a resfintit, am lucrat pe ea cam doi ani, am refacut acoperisul, refacerea picturii, schimbarea geamurilor termopan, a covoarelor din interior, pe casa parohiala am lucrat patru ani cu sprijinul Consiliului Judetean si Consiliului Local Coas. Intentionam pe parcurs sa facem si un altar de vara, pentru ca astazi am improvizat o scena”, a declarat primarul comunei, Sabin Rat.
Dupa slujba de resfintire a lacasului de cult, soborul de preoti, care l-a avut in frunte chiar pe PS Vasile Somesanul, a savarsit Sfanta Liturghie, la slujba participand multime de oameni. Cei prezenti au remarcat ca ”e o zi de bucurie, dar si o zi a implinirii ostenelilor preotului din comuna si a credinciosilor”, o zi care, dupa cum a precizat preotul Mircea Stuparu, ”se potriveste cu evanghelia de astazi, pentru ca la capatul ostenelilor apostolilor, dupa ca toata noaptea s-au trudit, la capatul ostenelilor a venit harul lui Dumnezeu”.
”Astazi, ne bucuram aici, la Coas, atat pentru reinnoirea bisericii dumneavoastra si pentru ridicarea casei parohiale, dar ne bucuram ca suntem impreuna intr-un duh de unitate si de credinta, de limba si cultura crestin ortodoxa romaneasca”, a remarcat la finalul Sfintei Liturghii, PS Vasile Somesanul. Ierarhul clujean a mai aratat credinciosilor, facand referire la pilda din evanghelie citita in cadrul Sfintei Liturghii, ca ”Mantuitorul ne cheama pe toti deopotriva la mantuire, dar nu ne obliga, ne lasa libertatea, ascultarea de Dumnezeu, ascultarea de sfanta Biserica care e temeiul unitatii pe care o realizam atunci cand ne straduim sa ascultam si sa implinim cuvantul lui Dumnezeu”.
Credinciosii au marturisit si ei ca au fost deosebit de emotionati si ca slujba a fost cu atat mai importanta cu cat s-a bucurat de prezenta unui ierarh. ”Fiind din localitate, noi aici locuim, a fost un eveniment deosebit, plin de binecuvantari dumnezeiesti, de impliniri. A fost o zi mult mai speciala, prin urmare lumea e imbracata in costum popular si multe dintre noi ne-am facut costum special pentru aceasta zi. Am trait momentele la cote maxime, cand este un arhiereu e o alta traire pentru toti si ne bucuram de ceea ce s-a facut pentru localitatea noastra”, a relatat una dintre credincioase, Elvira Mosut.
Ziua de astazi a avut o dubla semnificatie si pentru preotul paroh Dumitru Farcas, care a aniversat 21 de ani de cand a slujit prima liturghie in Coas. Cu aceasta ocazie, preotu,l care are toate distinctiile bisericesti ce se confera unui preot de mir, a primit si o bedernita (n.r. – vesmant bisericesc in forma de sal pe care este brodata Invierea) din partea ierarhilor maramureseni.
Sursa: Camelia Tocaci