![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Vezi VIDEO editat
Deschiderea oficiala a Expozitiei internationale pentru Industrie Alimentara, Agricultura si Horticultură „Saptamana Verde”, de la Berlin, ce se desfasoara in perioada 20 – 29 ianuarie, a debutat la pavilionul Romaniei cu vizita ministrului federal pentru Alimentatie, Agricultura si Protectia Consumatorului din Germania, Ilse Aigner, si a primarul Berlinului. Ora matinala nu i-a impedicat pe oficialii germani sa inceapa ziua cu horinca specifica zonei Maramuresului, reprezentat pentru prima data la targ.
Pentru participarea judetului la acest eveniment s-au alocat din buget 136.000 de lei, Maramuresul avand 15 standuri cu produse culinare traditionale, precum si obiecte de ceramica si artizanat. O delegatie importanta a CJ Maramures s-a deplasat la Berlin, unde Romania a fost partener oficial al manifestarii anuale „Grune Woche”.
Intrebat ce produse traditionale au avut trecere la strainii veniti la targul din Berlin, unul dintre producatorii din Viseu de Sus a marturisit ca a vandut foarte bine carnatul de porc si toba taraneasca. “Secretul de fabricatie nu se vinde, dar ideea este sa se faca produsele traditional, numai din carne de porc – cum se faceau de mult, pe vremea stramosilor nostri. Fumul se face din lemn de prun. Intai un pic de flacara, dupa care se afuma, se lasa o pauza – o zi doua, iar se afuma. De vreo cinci ori, tot asa, si apoi se pune la uscare, la zvantare”, a aratat Gheorghe Tomoioaga.
Europenii, veniti in numar foarte mare la manifestarea din capitala Germaniei, s-au ingramadit sa guste din bucatele morosenilor. Succes au avut nu doar afumaturile si produsele din carne, ci si muraturile sau dulceturile. “Am adus muraturi. In special muraturi, dar si ceva siropuri, dulceturi – toate facute in sistem traditional, fara conservanti. Foarte bune credem noi. Sunt foarte incantati si germanii, dar motiveaza ca sunt grele de purtat spre casa. La vanzare a mers bine in special dulceata din fructe de soc, siropul de brad, siropul de soc. Au mers grozav si castravetii. Strainii gusta, le plac, iar noi vindem”, a marturisit Sorin Buda, din Somcuta Mare.
La standul firmelor din judet si-a facut aparitia inclusiv ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, care a apreciat ca este prima oara dupa 1990 cand Romania beneficiaza de o asemenea promovare. “Cel mai important element este ca suntem partenerii organizatorilor la aceasta manifestare, care este una dintre cele mai mari din lume, daca nu cea mai mare de acest tip. Pe de alta parte, Romania are ocazia, aici, sa isi etaleze parte din oferte, si unele sunt produse de excelenta valoare – se inscriu si pe linia a produselor naturale. Ati vazut ce a prezentat Maramuresul, Caras-Severinul, dar si ceilalti – sunt peste 60 de unitati aici, la eveniment”, a spus oficialul Guvernului.
Foarte mandru de interesul vizitatorilor s-a aratat presedintele Consiliului Judetean, Mircea Man, care s-a deplasat la Berlin pentru a lua parte la expozitie. El a subliniat ca 80% din zona rezervata Romaniei la evenimentul din capitala germana este acoperita de oferta producatorilor maramureseni si ca este prima data cand se participa in mod organizat la un asemenea targ international.
“Prezenta maramureseana aici este una serioasa si cred ca este un pas inainte facut de catre fermierii din Maramures – cei care au produsele traditionale – dar care abia acum, pentru prima data, au venit organizati la un eveniment. Astazi ei sunt reprezentantii unui brand maramuresean care a depasit granitele Romaniei si fac ca, intr-un cadru organizat, la unul dintere cele mai mari targuri internationale pe domeniu, Maramuresul sa fie de departe fruntea”, a aratat Man.
De la standurile maramuresene nu au lipsit nici produsele apicole. “Avem miere de albine, propolis, polen, iere cu catina, suc de catina. Am observat ca la nemti le place bine mierea de salcam – care e printre cele mai valoroase tipuri de miere din Europa”, a aratat Ioan Hotea, care a pornit spre Berlin tocmai din Valenii Somcutei.
De asemenea, printre produsele prezentate la expozitia alimentara internationala s-au numarat branzeturile, magiunul de prune, painea si, nu in ultimul rand horinca de prune autohtona, care a avut mare trecere la straini. “Palinca si horinca de Chechis merge foarte bine. Vad ca la nemti le palace. Intradevar, este putin cam tare pentru ei – la 50 de grade, dar senzatia este unica”, a marturisit Teofil Trnenisan, aratand ca vinde cate o sticla de o jumatate de litru de tarie maramureseana la aproximativ 10 euro.
Manifestarile de la expozitia din Berlin au inceput vinerea trecuta si se vor incheia abia dupa zece zile. Organizatorii au anuntat ca in aceasta perioada se asteapta ca peste 400.000 de vizitatori sa ia parte la evenimente si sa treaca pe la standurile celor 53 de tari invitate sa participe la eveniment.
Sursa: Vasile Dale