Preparatele japoneze cunoscute la nivel international drept sushi au devenit o moda, iar micile rulouri de orez cu peste crud, fructe de mare, legume sau fructe se gasesc in restaurante din toate marile orase, devenind mai degraba o mancare urbana, decat un preparat traditional nipon.
Potrivit specialistilor de la My Sushi, preparatul de orez invelit in alge de mare prezinta o serie de benificii pentru sanatate.
Preparatele de tip sushi contin cantitati scazute de colesterol, atat orezul, cat si pestele sau legumele folosite continand putine calorii. Algele marine comestibuile, cunoscute de iubitorii de sushi sub numele de „nori”, folosite la impachetarea rulourilor de orez, contin iod, magneziu, calciu si fier.
Sushi este mancat, de obicei, alaturi de felii de ghimbir murat, care este un antiseptic natural. Sosul de soia si pasta verde foarte picanta numita „wasabi” au proprietati antioxidante si sunt bogate in proteine si fier.
Preparatele sushi cu peste crud sunt benefice datorita continutului mare de acizi grasi Omega 3, compusi despre care o serie de studii recente au aratat ca sunt un factor pozitiv in ceea ce priveste preventia bolilor cardiovasculare.
Preparatele denumite astazi sushi au insa o mica legatura cu felul de mancare pe care se bazeaza. In Japonia secolului al X-lea, orezul fermentat era folosit pentru pastrarea pestelui, carnea fiind consumata, in timp ce orezul era aruncat. In timp, odata cu introducerea otetului, timpul de fermentare a scazut, iar gustul acru al otetului a permis si utilizarea orezului folosit in procesul de fermentatie ca aliment. De-a lungul secolelor, tehnica culinara a fost rafinata, termenul sushi ajungand in secolul al XIX-lea sa desemneze un fel de mancare asemanator cu cel cunoscut astazi si dezvoltat in regiunea capitalei nipone, Tokyo.
Sursa foto: Mediafax
Sursa: Mediafax