Alte 15 maternitati din Romania au fost dotate, pe parcursul anului 2014, cu echipamente de specialitate necesare ingrijirii medicale a copiilor nascuti prematur, in cadrul campaniei ‘Grija pentru copii’, a declarat luni, intr-o conferinta de presa sustinuta de Ziua Internationala a Prematuritatii , presedintele executiv al organizatiei Salvati Copiii, Gabriela Alexandrescu.
Potrivit acesteia, trei maternitati din Bucuresti si 12 din tara, din Braila, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Galati, Calarasi, Targu Jiu, Satu Mare, Baia Mare, Sfantu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Zalau si Oradea, au primit echipamente medicale de specialitate, precum incubatoare, mese de resuscitare sau aparate speciale de testat hemoglobina si functiile vitale ale nou-nascutilor.
Gabriela Alexandrescu a precizat ca, in total, cu aceste 15 maternitati, numarul unitatilor medicale care au beneficiat de astfel de echipamente se ridica la 30.
„Este important sa investim in unitatile medicale din Romania, astfel incat tara noastra sa devina un exemplu pozitiv pentru spatiul european in ceea ce priveste rata de supravietuire a nou-nascutilor. In continuare inregistram cea mai ridicata rata de decese in randul copiilor mai mici de 1 an: 8,5%. Aceasta statistica este un adevarat semnal de alarma pentru noi, dar si pentru partenerii nostri, care inteleg importanta de a face progrese in aceasta directie si de a veni cu solutii. Dorim sa ajutam ca sistemul medical romanesc sa fie unul de referinta si in domeniul neonatologiei”, a afirmat Gabriela Alexandrescu, in conferinta de presa de la Spitalul Clinic CF 2.
Ea a precizat ca cele 15 unitati medicale care au primit echipamente de specialitate inregistreaza o medie anuala de peste 3.000 de cazuri de copii nascuti prematur.
La randul sau, seful sectiei de obstetrica si ginecologie a Spitalului Clinic CF2, Eugen Tanase, a subliniat importanta aparaturii in salvarea vietilor copiilor nascuti prematur.
„Sprijinul din afara este binevenit. Sunt doi factori importanti pentru salvarea de vieti omenesti: aparatura si factorul uman. Daca aparatura lipseste, pierdem vieti omenesti. Fara aceasta, nu putem face nimic. Este un semn pozitiv pentru noi faptul ca exista companii implicate, care vin cu solutii concrete pentru ingrijirea copiiilor nascuti prematur”, a spus seful de sectie.
Campania ‘Grija pentru copii’ a fost lansata de Dorna si Salvati Copiii in anul 2013, in scopul sustinerii unor programe pentru ingrijirea corespunzatoare a nou-nascutilor prematur.
Ziua Internationala a Prematuritatii este marcata la 17 noiembrie si a ajuns, in 2014, la cea de-a IV-a editie.
Nasterea prematura este cea mai importanta cauza a mortalitatii infantile, determinand la nivel mondial mai mult de un milion de decese anual, conform unui raport realizat de Save the Children International si Organizatia Mondiala a Sanatatii, dat publicitatii in noiembrie 2013. La nivel mondial, in fiecare an se inregistreaza 15 milioane de nasteri premature, 85% dintre acestea avand loc intre saptamana a 32-a si 37-a de sarcina. Peste un milion de bebelusi mor anual din cauza complicatiilor care apar la nasterea prematura. Multi dintre cei care supravietuiesc sufera de dizabilitati, inclusiv dizabilitati de invatare, dar si vizuale si auditive.
Sursa foto: Agerpres
Sursa: Agerpres