Vezi VIDEO
Bani mai putini pentru consilierii locali din Primaria Baia Mare. Nu numai bugetarii s-au ales cu salariile diminuate, ci si alesii din Consiliul Local (CL), ale caror indemnizatii au scazut cu 25 %. Insa spre deosebire de functionarii publici, care sunt ingrijorati ca nu vor avea din ce trai, consilierii nu-si fac probleme dupa ce le-au fost taiate indemnizatiile. Ei admit ca se pot descurca si fara banii primiti pentru participarea la sedintele de CL, fiecare din ei avand alte venituri salariale.
Consilierii locali primesc mai putini bani pentru sedintele la care participa. Indemnizatiile le-au fost reduse cu 25 %, ajungandu-se la o suma de 195 lei/sedinta. Intr-o luna, consilierii primesc bani pentru maximum trei sedinte, astfel ca alesii locali pot sa obtina lunar in jur de 500 lei.
“Indemnizatiile consilierilor se raporteaza la un procent din salariul primarului, respectiv 5 % pentru o sedinta. Cum salariul primarului s-a redus cu 25 %, automat si indemnizatia consilierilor s-a redus cu acel procent. Pe sedinta, inseamna cam 195 de lei brut si in net inseamna 155 de lei. Pentru un consilier care participa la o sedinta de Consiliu si la o comisie, inseamna in jur de 300 de lei, iar pentru doua comisii si o sedinta, suma e de circa 500 de lei. Daca sunt mai multe sedinte de trei, nu se indemnizeaza”, a precizat secretarul municipiului Baia Mare, Rodica Brad.
Consilierii municipali nu-si fac insa prea multe griji in ceea ce priveste micsorarea indemnizatiei, recunoscand ca veniturile lor nu se reduc la acea suma, ci au si alte surse de bani din activitatile pe care le desfasoara in viata de zi cu zi.
“Din perspectiva mea nu mi-am pus problema pentru acel putin anterior numirii in functia de viceprimar, pentru ca sursele mele de venit erau altele. Pentru mine nu a contat financiar foarte mult indemnizatia de consilier local”, a spus viceprimarul Zamfir Ciceu (PNL).
Altii recunosc ca alesii din Consiliul Local sunt oameni cu bunastare, asa ca indemnizatia incasata lunar e nesemnificativa.
“Cred ca pe niciun consilier local nu il afecteaza aceasta reducere, dimpotriva cred ca este un efort comun. Noi nu suntem acolo pentru aceasta indemnizatie. Uitati-va cine sunt acolo: avocati, patroni, doctori, nu cred ca ii afecteaza. Nu suntem dependenti niciunul din cei din Consiliul Local de acea indemnizatie, uitati-va la acei oameni, toti sunt oameni cu bunastare. Nimeni nu a mers la CL pentru a avea castig, nimeni nu merge la CL ca la o vaca de muls”, precizat consilierul Gheorghe Gradinaru (PDL).
Mai mult, consilierul Mircea Dolha (PSD) considera ca ar fi si mai bine daca nu s-ar da niciun ban pentru prestatia din Consiliu Local. Si acesta recunoaste ca nu este afectat de diminuarea sumei.
“Pe mine nu ma afecteaza deloc si cred ca nici pe consilieri, deoarece in primul rand alegerea ta ca si consilier sa reprezinti o comunitate e o mare onoare. Cred ca n-ar trebui sa fie deloc platiti alesii locali. E o suma substantiala, in jur de 500 lei pentru doua comisii, pentru doua-trei ore pe care le aloci pentru munca efectiva”, a conchis Mircea Dolha (PSD).
In schimb, functionarii publici strang din dinti cand vine vorba despre veniturile lor salariale. Conform liderului Sindicatului din Administratia Locala Maramures, Liviu Pop, odata cu reducerea lefurilor, banii incasati lunar de bugetari oscileaza intre 250 si 900 lei, cea din urma suma fiind valabila doar pentru cei cu functii si vechime.
Sursa: Camelia Tocaci