Extractia minereurilor de aur si argint de la Rosia Montana este prognozata sa inceapa in noiembrie 2016, potrivit calendarului de autorizare, inclus in proiectul de Acord intre Guvernul Romaniei si Rosia Montana Gold Corporation, publicat pe site-ul Departamentului pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine.
In anexele documentului citat se arata ca Acordul de mediu, pe care RMGC il asteapta de cativa ani, va fi emis in septembrie 2013 de catre Ministerul Mediului. Urmatoarele etape sunt: aprobarea PUZ in zona industriala – decembrie 2013, finalizarea achizitiei de proprietati – mai 2014, scoatere terenurilor din fondul forestier – mai 2014, scoaterea terenurilor din circuitul agricol si Autorizatie de Construire – iunie 2014, constructia proiectului industrial iunie 2014 – noiembrie 2016 si inceperea operarii proiectului – 2016.
“Avand in vedere numarul mare de avize, acorduri, permise si autorizatii necesare a fi obtinute in vederea construirii si operarii Proiectului, precum si stadiul actual al procedurilor de autorizare, se estimeaza ca Autorizatiile de Construire necesare implementarii Proiectului vor fi obtinute in luna iunie 2014. Luand in considerare durata etapei de constructie a obiectivelor industriale necesare operarii Proiectului, estimata a dura intre 24 si 36 luni conform informatiilor prezentate in Raportul EIM, demararea operarii Proiectului este prognozata pentru finalul anului 2016”, se arata in proiectul Acordului.
Luni, premierul Victor Ponta a declarat ca este oportuna organizarea unei dezbateri pe tema Rosiei Montane in Parlament, singurul for legitim si constitutional pentru un astfel de demers. Aceasta dupa ce presedintele Traian Basescu declarase ca nu exclude posibilitatea sa organizeze un referendum.
„E dreptul presedintelui sa faca un referendum si cred ca e o idee buna, dar un referendum se face dupa o informare. (…) Daca presedintele tarii, conform atributiilor Constitutionale, considera util sa declanseze un Referendum, cred ca e o idee foarte buna. De altfel, noi am mai vorbit de asa ceva, de consultare inainte de referendum in cadrul Parlamentului, cu toti cei care au opinii pro si contra, care gandesc intr-un fel sau altul. E locul ideal de dezbatere si informare. Dupa care mergem la referendum si se poate decide in mod democratic”, a spus premierul.
Sursa: Agerpres