Actualitate

România, țara cu cei mai mulți lucrători în străinătate. Aproximativ 200.000 de români pleacă anual în altă ţară

România este țara cu cei mai mulți lucrători în străinătate arată un studiu recent. Aproape 20% dintre cei care muncesc, au fost tentați de traiul în alte țări, deși salariile au crescut și la noi, chiar și cu 30-40%, în sănătate sau construcții, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

Iar fenomenul migrației va continua, atrag atenția sociologii, care spun că oamenii nu pleacă doar pentru bani, ci și pentru o calitate mai bună a vieții.

Aproximativ 200.000 de români pleacă anual din România în altă ţară, conform statisticilor din ultimii ani. Cei mai mulţi au căutat un trai mai bun, potrivit Ştirile Pro TV.

Un studiu recent al Centrului pentru Studii de Politică Europeană arată că una dintre cauzele emigrării este relaţia cu instituţiile statului. Românii pleacă în străinătate, nemulţumiţi de felul în care sunt trataţi de angajaţii statutului, de birocraţia excesivă şi de durată mare de obţinere a unor autorizaţii.

În prezent, aproape 20% dintre români muncesc în altă ţară, arăta Centrul pentru Studii Politice Europene, România fiind tara cu cei mai mulţi emigranţi din spaţiul comunitar. Urmează Lituania şi Bulgaria, în timp ce în Franţa sau Germania, procentul este de doar 1%.

Rămâne de văzut dacă fenomenul migraţiei va fi la fel de grav şi în contextul în care diferenţele salariale s-au diminuat.

Salariul mediu net a ajuns în februarie la 2.933 de lei, conform INS. Cele mai mari creşteri în ultimul an au fost în construcţii, educaţie şi sistemul medical.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *