Cele mai multe dintre alimentele din pachetelul de mancare adus de acasa devin pana la ora pranzului atat de calde, fiind pastrate la temperaturi considerate nesigure, incat prezinta riscuri serioase pentru sanatate. Cei mai multi dintre parinti considera ca au grija de copiii lor trimitandu-i la scoala in fiecare zi cu un pachet de mancare pentru masa de pranz. Multi dintre parinti isi pregatesc un astfel de pachetel si pentru ei insisi, pentru pranzul pe care il vor servi la locurile lor de munca. Este insa un astfel de pachetel o alternativa sanatoasa pana ajungeti sa il mancati?
Oamenii de stiinta care au analizat peste 700 de astfel de pachetele aduse de acasa au descoperit ca cele mai multe dintre acestea s-au incalzit atat de mult pana la ora pranzului, incat au devenit reale pericole pentru sanatatea persoanelor care urmau sa le manance.
In cadrul primului studiu de acest fel, cercetatorii au inspectat noua stabilimente prescolare, in trei ocazii, masurand temperaturile a sute de sandviciuri, iaurturi si alte alimente perisabile. Ei au fost socati sa constate ca 97% dintre alimentele cu carne, 99% dintre produsele lactate si 99% dintre legume erau pastrate la temperaturi considerate nesigure.
Desi aproape jumatate dintre aceste pachetele cu alimente contineau cate o punga cu gheata si 12% erau pastrate in frigidere, din cele 1.361 de alimente testate, doar 22% se aflau la temperaturi considerate sigure.
Studiul, publicat in revista medicala americana Pediatrics, este primul de acest gen care a verificat starea pachetelelor alimentare scolare, cu o ora si jumatate inainte de ora pranzului.
Bacterii periculoase care pot cauza toxiinfectii alimentare, precum E.coli, salmonela si stafilococul auriu, se inmultesc foarte usor la temperaturi cuprinse in intervalul 4-60 grade Celsius.
Alimentele pastrate in acest interval de temperatura timp de cel putin doua ore trebuie sa fie aruncate, afirma specialistii de la Centres for Disease Control and Prevention (CDC) din Statele Unite. Temperatura medie la care au fost pastrate alimentele perisabile studiate a fost de 18 grade Celsius, o valoare care se situeaza in ceea ce specialistii denumesc „zona de pericol”.
Riscul de imbolnavire pentru copii este deosebit de mare. Potrivit acestui studiu, copiii in varsta de pana la patru ani sufera de aproape cinci ori mai mult decat adultii din cauza infectiilor bacteriene cauzate de alimente.
Fawaz Almansour, coordonatorul echipei de la University of Texas din Austin, care a realizat acest studiu, a spus: „Este o situatie mult mai ingrijoratoare pentru copii decat pentru adulti. Sistemul imunitar al copiilor nu s-a adaptat pentru aceste boli. Acest studiu ar trebui sa deschida ochii oamenilor. Le arata ca exista o problema”.
Printre recomandarile formulate de cercetatorii din Texas se numara urmatoarele: evitati sa folositi maioneza, deoarece este un preparat care se altereaza foarte repede; nu congelati alimente in genti izolate termic, deoarece aceste genti le impiedica sa se raceasca; congelati sucurile si apa, deoarece aceste lichide pastreaza alimentele reci si proaspete.
Foto: sandwich (c) coupme.wordpress.com
Sursa: Mediafax