Republica Moldova ar fi putut evita masurile restrictive in relatiile comerciale cu Federatia Rusa daca ar fi avertizat din timp Moscova cu privire la planurile sale de asociere la Uniunea Europeana, a declarat vineri presedintele rus Vladimir Putin, la summitul CSI (Comunitatea Statelor Independente – toate fostele republici sovietice, mai putin Georgia si republicile baltice), care se desfasoara la Minsk.
‘Noi nu ne-am opus niciodata apropierii de UE si noi insine vrem o apropiere, dar problema sunt conditiile cooperarii dintre noi’, a spus Putin, la summitul de la Minsk, de la care este absent presedintele Ucrainei, Petro Porosenko.
Rusia este pregatita sa actioneze pentru rezolvarea problemelor legate de asocierea Republicii Moldova si a Ucrainei la Uniunea Europeana, a afirmat totodata Putin. ‘Este necesar sa rezolvam divergentele existente, sa gasim solutii de compromis. Credem ca toate tarile semnatare al Tratatului privind zona de liber schimb a CSI sunt interesate in aceasta, fara exceptie’, a spus Putin, in contextul semnarii de catre Republica Moldova si Ucraina a Acordului de asociere la UE.
Ca modalitate de compromis, presedintele rus a evocat ca punerea in aplicare a componentei economice a Acordului de asociere a Ucrainei la UE a fost amanata pana in 2016, subliniind ca in acest rastimp se impune rezolvarea tuturor problemelor aparute intre parti.
Potrivit sefului statului rus, problemele apar nu in legatura cu masurile de protectie pe care Federatia Rusa le ia ca raspuns. ‘Problemele apar din cauza faptului ca partenerii nostri nu considera necesar sa discute la timp, deschis, complet, la obiect si profesionist despre riscurile care pot aparea pentru economia rusa si pentru alte tari CSI in legatura cu regulile de functionare a zonei de liber schimb, dupa alaturarea partenerilor nostri la alte asociatii economice si comerciale’, a explicat Vladimir Putin, facand aluzie la autoritatile de la Chisinau.
‘Suntem gata sa lucram ca sa gasim o solutie pentru a nu pierde legaturile de parteneriat existente in cadrul Comunitatii’, a dat asigurari presedintele rus, evocand ca acest rationament a ghidat negocierile Moscovei cu Ucraina si UE. ‘De ce cu Republica Moldova nu am putut construi o astfel de relatie?’—a intrebat retoric Putin, spunand ca Rusia a cerut in mod repetat acest lucru.’Nu am primit insa un raspuns clar din partea prietenilor nostri moldoveni’, a adaugat presedintele rus.
Serviciul fitosanitar al Federatiei Ruse (Rosselhoznadzor) a instituit la 18 iulie un embargo temporar la importurile de fructe proaspete din Republica Moldova. La 1 septembrie, Rusia a introdus taxe vamale la o serie de marfuri moldovenesti inclusiv vin, carne, legume, fructe si cereale, ca urmare a semnarii de catre Republica Moldova la 27 iunie a Acordului de asociere si a zonei de liber schimb cu UE.
Sursa: Agerpres