Vezi VIDEO
In jur de 1.000 de retete electronice au fost eliberate, de la 1 iulie, de catre medicii de familie maramureseni. Numarul este mic comparativ cu asteptarile celor care au lansat programul, insa cadrele medicale dau vina pe farmaciile care nu s-au dotat corespunzator. Pe de alta parte, oficialii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) afirma ca problema o reprezinta faptul ca multi medici si farmacisti sunt in concediu si nu s-au ocupat de implementarea sistemului electronic.
In prezent se elibereaza in paralel retete electronice si cele clasice, insa, de la 1 august, presciptiile moderne vor trebui sa le inlocuiasca pe cele vechi. Reprezentantii CJAS spun ca doar o treime dintre farmacii s-au aliniat pana acum cerintelor si ca procentul medicilor care opereaza online documentele este mai mic de jumatate (21%).
„Dintre farmacii elibereaza in jur de 52 la nivel de judet (n.r. dintre cele 143 de unitati existente), medici prescriptori din medicina primara 57, din cei 260, si, cu aproximatie in aceasta luna, s-au eliberat in jur de o mie de retete electronice”, a declarat directorul Alexandru Deac.
Sefii CJAS Maramures cred numarul de retete online eliberate pana acum este totusi unul acceptabil. Ei spun ca sunt mai multi medici in mediul rural care s-au conformat acestei decizii, decat cei de la oras.
Intrebati de ce trecerea la noul sistem e atat de lenta, reprezentantii medicilor de familie au explicat ca in multe cazuri se renunta la prescriptiile electronice pentru ca farmaciile nu s-au dotat cu aparatura necesara si nu se doreste ca pacientii sa faca drumuri inutile.
„Mai ales farmaciile din mediul rural, care nu pot onora astfel de retete, aduc si oarecare probleme pentru colegii mei din teritoriu. Am discutat cu mai multi si imi spuneau toti ca ei sunt pregatiti. Medicii de familie sunt pregatiti sa elibereze astfel de retete, dar problema in momentul de fata este la nivel de farmacie. Probabil ca nu au o buna legatura la internet, probabil ca nu si-au adaptat softurile de farmacii la reteta electronica”, a aratat presedintele Societatii de Medicina Familiei, Gheorghe Lascu.
Oficialii CJAS sunt de parere ca din toamna lucrurile vor intra in normal iar numarul medicilor si al farmacistilor care vor apela la sistemul electronic de eliberare a retetelor va creste, mai ales ca de la 1 ianuarie 2012 reteta electronica devine obligatorie. Pentru a fi stimulati sa recurga la aceasta metoda, medicii primesc bonusuri de pana la 100 de lei, lunar, in functie de numarul de retete electronice prescrise.
Sursa: Camelia Tocaci