Un studiu recent a indicat ca 58,62% dintre consumatori romani prefera un mic dejun usor cu alimente mai putine si usoare (cereale, salata, fructe, iaurt), un procent de 32,58% aleg un mic dejun consistent, cu mai multe alimente (sandwich-uri, mezeluri, oua, gem, crema de ciocolata), numai 8,81% dintre acestia alegand o gustare rapida la micul dejun – produse de patiserie sarate sau dulci. Anul trecut, trei din zece romani (majoritatea barbati) preferau un mic dejun consistent cu produse din carne, oua si branza, sase din zece romani (majoritatea femei) optau pentru un mic dejun mai usor si variat incluzand lapte, iaurt si cereale, sandwichuri, oua sau branza.
Dr. Corina Zugravu, medic nutritionist, a subliniat, cu prilejul lansarii cartii „Mic dejun 2.0”, ca masa de dimineata trebuie sa reprezinte 20-25% din necesarul zilnic de calorii. Aceasta a aratat ca, potrivit studiilor, ar fi avantajos sa fie redistribuit aportul total de energie pe parcursul zilei si sa mancam ceva mai mult la micul dejun si pranzul sa fie ceva mai tarziu, deoarece s-a dovedit ca in acest fel se preintampina cresterea ponderala ce apare odata cu inaintarea in varsta.
Nutritionistii recomanda dimineata cereale integrale, derivate lactate si anumite fructe, pentru ca toate aceste alimente au carbohidrati, insa majoritatea in forma optima, cea de carbohidrat cu absorbtie lenta, alimentele respective avand un indice glicemic mediu sau mic.
Un mic dejun cu indice glicemic coborat tine de foame pana mai tarziu. Studiul arata ca tinerii care mananca un mic dejun cu un indice glicemic scazut au tendinta de manca mai tarziu in cursul zilei cu un numar mai mic de calorii, ferindu-se astfel de pericolul obezitatii.
Sursa: Agerpres