Scriitorul Philip Roth a criticat Wikipedia dupa ce administratorii site-ului au refuzat sa modifice un articol referitor la romanul sau „Pata umana” si l-au numit pe autor „o sursa necredibila” cand le-a semnalat eroarea. Roth a incercat sa atentioneze Wikipedia referitor la informatiile despre romanul pe care l-a publicat in 2000, dar administratorii site-ului au refuzat sa faca modificarea, spunand ca autorul trebuie sa citeze o a doua sursa.
„Pata umana” spune povestea lui Coleman Silk, un profesor de literatura la un colegiu din Massachusetts a carui viata se schimba dupa ce face o remarca referitoare la niste studenti de culoare si este considerat rasist. Potrivit articolului de pe Wikipedia despre carte – care a fost intre timp corectat – personajul Silk, pe care Roth l-a prezentat ca fiind nascut din parinti negri, dar s-a declarat alb, este inspirat din viata criticului si scriitorului Anatole Broyard. Broyard este un celebru critic de carte pentru The New York Times, nascut intr-o familie de negri, dar care a trait ca membru al comunitatii albe.
Intr-o scrisoare deschisa, publicata pe site-ul The New Yorker, Roth a insistat ca informatia potrivit careia personajul sau este inspirat din viata lui Broyard este incorecta. In scrisoarea de 2.655 de cuvinte, Roth explica faptul ca personajul lui, Coleman Silk, este inspirat din viata unui prieten de-ai sai si ca a avut intalniri scurte cu Broyard, pe care il cunostea insa „prea putin”. Roth mai scrie, in documentul publicat in The New Yorker, ca „un administrator Wikipedia” i-a scris ca „nu este o sursa credibila”. Dupa ce scrisoarea lui Roth a fost publicata in The New Yorker, articolul Wikipedia a fost modificat.
Philip Roth a debutat la varsta de 26 de ani cu romanul „Goodbye, Columbus”. Printre operele sale se numara romanul „Pastorala americana”, din 1997, pentru care scriitorul american a fost recompensat cu premiul Pulitzer. Nascut in orasul Newark, din statul american New Jersey, in anul 1933, Philip Roth a lansat, in 1969, controversatul roman „Complexul lui Portnoy/ Portnoy’s Complaint”, gratie caruia a devenit celebru pe plan mondial, printr-o descriere aproape grafica a sexualitatii personajelor sale.
Romanul sau „Pata umana/ The Human Stain”, din 2000, a fost adaptat pentru marele ecran si i-a avut in distributie pe Anthony Hopkins si Nicole Kidman.
Philip Roth este cel de-al treilea scriitor american in viata a carui opera va fi publicata intr-o editie completa si definitiva de Library of America. Ultimul dintre cele opt volume este prevazut sa apara in 2013.
Sursa: Mediafax