Vezi VIDEO
In Maramures, concedierile bugetarilor seamana cu fenomenul OZN. Toata lumea vorbeste de ele, dar nu le-a vazut nimeni. Iar astazi, 12 august, a devenit o certitudine, in privinta institutiilor din subordinea Consiliului Judetean (CJ) Maramures: nici nu le va vedea nimeni, pentru ca nu exista. Adica, s-au taiat posturile neocupate, iar organigramele au fost votate cu aplomb de catre consilierii judeteni. Mai mult, in unele locuri vor avea loc si angajari.
Consiliul Judetean Maramures a aprobat astazi, 12 august, noile organigrame ale institutiilor din subordine. In Maramures, reducerea personalului si fondurilor repartizate din bugetul public, anuntata de premierul Emil Boc, se va concretiza prin taierea din organigrame a posturilor neocupate si prin cresterea fondului de salarii prin… noi angajari.
Sa reducem primim, dar sa mai angajam cativa
La Directia Judeteana de Evidenta a Persoanelor (DJEP) Maramures, in urma modificarii organigramei, directorul executiv Mariana Macarie, a cerut, iar consilierii judeteni au aprobat o… suplimentare cu patru posturi.
Macarie si-a motivat cererea prin faptul ca, in conformitate cu legea, serviciul care il conduce are dreptul la un post pentru fiecare 15.000 de locuitori. In Maramures, fiind inregistrati 511.093 de locuitori, DJEP, care are 30 de angajati, trebuie sa isi completeze organigrama cu inca patru posturi.
La Camera Agricola Judeteana Maramures, din cele 26 de posturi s-au desfiintat patru, care oricum nu erau ocupate, iar organigrama a fost votata.
La cultura, “ne incadram”
La Biblioteca Judeteana “Petre Dulfu” nu se vor mai face angajari, insa nici concedieri, pentru ca “numarul de personal propus se incadreaza” in decizia CJ Maramures, dupa cum a subliniat Mircea Man.
La biblioteca judetului sunt angajate 104 persoane, dupa cum mentioneaza totalul inscris pe statutul de functii ocupate care a fost prezentat consilierilor judeteni, sau 113, dupa cum rezulta din adunarea acestora – un fleac, au gresit calculul.
Muzeul Judetean de Istorie si-a redus pe hartie cinci posturi, iar angajatii raman tot 44, Muzeul de Etnografie ramane cu 21 de angajati, nu reduce nimic, pentru ca numeric este “la limita de jos” – dupa cum a precizat directorul Gheorghe Robescu, Muzeul de Arta va functiona cu 20 de angajati, iar Muzeul de Mineralogie cu tot cu 21, cati aveau inainte de “restructurare” – din cele 21 de posturi, cinci fiind de conducere. Desi, aparent, nu se fac angajari, unii directori de muzee erau multumiti ca “s-au suplimentat” niste posturi.
La Centrul pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Maramures, pentru ca “organigrama este la limita pentru a putea functiona in conditii normale”, nu pleca nimeni, raman 12 persoane. Si la Scoala de Arte “Liviu Borlan” vor ramane toti angajatii, 24 (din care 19, inclusiv managerul, sunt profesori).
La revista “Nord Literar” vor fi platiti din bugetul judetului tot atatia angajati ca si pana acum, respectiv sase. Din acestia, doar unul e redactor – restul sunt: doi directori, un secretar de redactie, un tehnoredactor si un… economist. In aceeasi situatie este si alta revista platita din bugetul public, respectiv “Familia Romana”.
In schimb, la Ansamblul Folcloric “Transilvania”, raman angajati 42 de artisti, cu tot cu balerinii din dotare, insa, pentru a impaca si capra si varza, denumirile a doua posturi au fost transformate (din specialist in refrent).
Totusi, la trei insi, unul e director…
La Centrul Judetean de Informare Turistica raman tot cinci angajati (unul fiind director), Agentia de Dezvoltare Durabila Urbanet, condusa de Ioan Sugar, ramane cu patru posturi (din care un sef de serviciu, un sofer si doi inspectori), situatia fiind aproximativ similara la Centrul de Formare Profesionala “Pentru Voi”, unde sunt platiti din buget trei oameni, din care unul este director.
Pana si situatia de la Serviciul de Paza Maramures pare a fi rezolvata fara concedierile anuntate initial, presedintele CJ Maramures anuntand ca “trebuie sa identificam toate formele posibile ca acolo unde aveti contracte ele sa mearga cel putin pana la 1 ianuarie”.
Sefii serviciului sunt aproape convinsi ca vor reusi sa pastreze toate cele 190 de posturi, mai ales ca acestia se autofinanteaza 100%, adica nu sunt platiti din bugetul public.
Sursa: Catalin Vischi