Vezi VIDEO
Sesiuni saptamanale de terapie cu ajutorul cainilor dresati, dar si prin calarie – hipoterapie – ii asteapta, incepand din septembrie, pe copiii care frecventeaza Centrul de Zi al Asociatiei Autism Baia Mare. Activitatile din cadrul terapiei asistate de animale vor putea deveni realitate prin intermediul unui proiect cu finantare europeana. Astfel, copiii cu autism vor putea beneficia de terapie, iar tinerii voluntari din cadrul asociatiei vor fi informati despre specificul tulburarilor de spectru autism si in mod special despre beneficiile acestui tip de terapie.
Cei peste 50 de copii care frecventeaza Centrul de Zi al Asociatiei Autism Baia Mare vor avea parte de terapie cu ajutorul cainilor dresati, dar si de hipoterapie, in sedinte saptamanale, pe parcursul a sase luni. Nu doar copiii cu autism vor avea parte de experiente inedite, ci si voluntarii care vor participa alaturi de micuti la terapia asistata de animale.
„Este vorba despre proiectul « Prof Can – Abordari incluzive prin terapie asistata de animale pentru grupuri dezavantajate », este un proiect realizat prin « Tineret in actiune », pe care il lansam astazi. Beneficiarii sunt tinerii cu varste intre 18 si 30 de ani, pe care ii asteptam la sediul centrului nostru pentru inscrieri, proiectul ii vizeaza atat pe tinerii care doresc sa se implice, cat si pe beneficiarii Centrului de Zi, copiii cu autism”, a precizat coordonatorul proiectului, Andreea Iatu.
Lansarea proiectului a fost facuta astazi, 29 august, in prezenta voluntarilor si a colaboratorilor asociatiei baimarene. La eveniment a luat parte si un hipoterapeut, care a prezentat cateva dintre beneficiile terapiei realizate cu ajutorul cailor.
„Hipoterapia sau terapia asistata de cai se practica inca din antichitate, dar a fost recunoscuta ca stiinta abia dupa anii 1970, dupa ce au putut fi dovedite rezultatele intr-un mod stiintific. Hipoterapia are beneficii atat pe plan fizic, cat si pe plan mental. Aceasta trebuie vazuta ca o completare utila la terapia medicamentoasa in cazul bolilor psihiatrice, fie ca un tratament ajutator, fie in cazul anxietatii si al depresiilor ca si o inlocuire a terapiei medicamentoase atunci cand aceasta nu da rezultate”, a aratat hipoterapeutul Alexandru Sabau.
Specialistul a aratat ca hipoterapia ajuta la problemele coloanei vertebrale, in cazul paraliziei membrelor, al distrofiilor musculare, al artritei, la stabilirea si dezvoltarea echilibrului, in coordonarea miscarilor, dar si in multe alte afectiuni neurolocomotorii.
Pe de alta parte, si joaca alaturi de cainii special dresati pentru interactiunea cu copilul autist aduce un plus la recuperarea acestora. Conform studiilor, interactiunea cu cainii poate oferi beneficii atat fizice, cat si emotionale copiilor cu autism.
Sursa: Gabriela Kuhajda