![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
O crestere spectaculoasa privind valoarea totala a prejudiciilor aduse statului, prin evaziuna fiscala, s-a inregistrat la nivelul judetului. In prima jumatate a acestui an, comparativ cu 2011, pagubele facute de unii administratori de firma au crescut cu aproape 400 la suta, ridicandu-se la 33 de milioane de lei. Printre „afacerile” sustrase de la plata taxelor si depistate de comisarii Garzii Financiare se numara cele cu alcool, legume si detergenti. Unul dintre domeniile care a ridicat cele mai multe probleme este insa cel al jocurilor de noroc, unde, printr-un sistem de tip carusel s-a inregistrat un prejudiciu istoric la nivel de judet, de peste 136 de milioane de lei, adica de aproximativ 3 milioane de euro. Autoritatile recunosc ca evolutia este una ingrijoratoare si arata ca fenomenul evaziunii fiscale este in floare cata vreme actele de ilegalitate se fac cu girul unora dintre factorii de decizie existenti in institutii cheie.
„Cresterea a fost cu 388 la suta fata de aceeasi perioada a anului trecut si a fost cauzata de faptul ca, in aceasta perioada, am avut in lucru doua cazuri deosebite – un caz de rambursare de TVA, care se incerca sa se efectueze avand la baza documente ce in opinia noastra au fost falsificate. El nu s-a realizat datorita controalelor efectuate dar viza o suma de peste 3 milioane de euro. De asemnea, la o firma din domeniul alcoolului am constatat ca este un prejudiciu foarte mare, avand in vedere ca s-au folosit documente de achizitii de bauturi alcoolice falsificate”, a declarat pentru eMaramures consilierul juridic al Garzii Financiare Maramures, Nicolae Mircea.
In privinta cazului istorc inregistrat anul acesta, reprezentantii Garzii au explicat ca operatorul economic din Baia Mare a achizitionat aparate de joc in toamna anul trecut iar ulterior a cerut decontari de TVA. La inceputul acestui an, firma a facturat 2.869 de astfel de aparate catre o societate din Bulgaria, pentru o valoare de 58.176.388 lei. Potrivit comisarilor, nu s-a facut dovada certa a decontarilor dintre cumparator si vanzator, ceea ce trimite la ideea ca oporatiunile consemnate in facturi au un avut un scop economic ilicit si ca nu au reflectat in totalitate operatiuni reale.
Un alt caz de mare evaziune fiscala a fost depistat la o societate baimareana care avea ca obiect comertul cu amanuntul in magazine nespecializate, cu vanzare predominanta de produse nealimentare, conform sefului Garzii Financiare, Calin Chilat
„Operatorul economic verificat inregistreaza in evidentele financiar- contabile aprovizionari constand in 405.000 litri bauturi spirtoase 22% vol si cu 178.000 litri bauturi spirtoase 30% vol, livrate de societati comerciale care nu au inregistrat in evidenta contabila operatiunile comerciale respective. Prejudiciul estimativ 3,5 milioane de lei constand in TVA, impozit pe profit, respectiv accize”, a explicat comisarul sef, completand ca in acest caz au fost sesizate organele de urmarire penala.
Prezent la sedinta Colegiului Prefectural in cadrul careia au fost expuse aceste cazuri care tin de un record negativ la nivelul judetului, seful Directiei Generale a Finantelor Publice Maramures, Teodor Luputi, a criticat sistemul actual, aratand ca evaziunile fiscale depistate sunt “maruntis” in comparatie cu ceea ce se intampla la nivel inalt. “Acesta este raul cel mai rau care se poate intampla in sistem – si nu frauda lui Lelea-Floare, care nu si-a platit taxele si impozitele din vanzarea de morcovi si patrunjel. Evaziunea fiscala mare este usor de prins daca vrem sa facem acest lucru”, a declarat el.
Un al treilea caz important de evaziune fiscala a vizat un transport intracomunitar sigilat, care venea din Ungaria si care figura pe o adresa inexistenta din Baia Mare. S-a descoperit ca era vorba de 10.000 de kilograme de detergent care ar fi trebuit revandute in Romania. Marfa, in valoare de peste 30.000 de lei a fost confiscata si s-a aplicat o amenda persoanei care a facut transportul.
In raportul pe primul semestru al anului, reprezentantii Garzii Financiare Maramures au precizat ca au verificat 1.538 de agenti economici. In urma controalelor au fost aplicate 400 sanctiuni contraventionale, valoarea amenzilor fiind de 1,9 milioane de lei iar cea a produselor si bunurilor confiscate ridicandu-se la de 137 de milioane. De asmenea, s-au desfasurat 56 de verificari care au vizat modul de desfasurare a activitatilor din targuri, piete si oboare. In acest caz, au fost aplicate 27 amenzi contraventionale, in suma de 135.900 lei, si s-a confiscat cantitatea de 18.650 kilograme legume, in valoare de 172.700 lei, pentru care nu au fi putut prezentate documente legale de provenienta, precum si suma de 2.435 lei.
Sursa: Anca Popescu