Vezi VIDEO
Vezi GALERIE FOTO
Vezi VIDEO editat
Cumani, teutoni si cavaleri inarmati cu sabii, topoare si sulite au intrat in lupta pentru doi cneji din Maramures chiar in centrul Sighetului. Batalia s-a dat pentru localitatile maramuresene Breb si Ocna Sugatag si chiar daca a fost doar o reconstituire istorica a starnit emotii spectatorilor aflati la marginea ”campului de lupta”. Confruntarea a fost una cu scantei dar si cu accidentari, pentru ca unul dintre cei implicati in batalie a fost preluat de SMURD imediat dupa incheierea ostilitatilor.
”Batalia secolelor” s-au desfasurat pe inserat, in 16 septembrie, in cadrul Festivalului Antic si Medieval 2012 de la Sighetu Marmatiei. Cnejii maramureseni impreuna cu aliatii lor au dat piept cu dusmanii sub privirile atente ale celor prezenti, iar victoria a fost a lor. Aparute pentru prima data in cadrul manifestarii, trupele de razboinici din Maramures au fost indelung admirate de martorii reconstituirii istorice, care a respectat documentele scrise in urma cu peste 500 de ani.
”Aceasta sceneta pe care noi am adus-o publicului sighetean este prezenta in «Diplomele maramuresene» si este datata la Sighet in anul 1444, pe 26 mai. Pentru reusita acestui spectacol ne-am permis sa nu respectam intocmai informatia istorica, dar aceasta informatie istorica a constituit doar un pretext pentru ca mai apoi sa mai inseram si doua-trei picanterii. Am profitat de prezenta varegilor si a cavalerilor medievali din Transilvania pentru a veni in sprijinul celor doi cnezi”, a spus Marius Voinaghi, profesor de istorie la Colegiul National ”Dragos Voda”.
Dupa inclestari care au parut sa depaseasca pe alocuri simpla reconstituire istorica a bataliei, disputa a fost transata pe cale legala, un judecator fiind cel care a gasit modalitatea de a-i multumi pe cei doi cnezi. ”Incepand de astazi, pentru a face pace pe vecie, se acorda Brebul lui Dragos de Giulesti, iar Slatina, astazi Ocna Sugatag, lui Petru Gerhes”, a spus judele de Sighet.
Trupa de reconstituire istorica din Sighetu Marmatiei care a facut posibila aparitia cnejilor din Maramures la festival a fost infiintata cu un an in urma, iar aceasta a fost prima reprezentatie. Gandurile de viitor sunt mari, pentru ca membrii ei planuiesc deja sa reconstituie momente importante din istoria Maramuresului, cum ar fi descalecatul lui Dragos sau a lui Bogdan.
Drept dovada ca reconstituirea istorica a unor batalii nu este joaca de copil sta si faptul ca unul dintre tinerii cavaleri ai Cetatii Barsei a ajuns la spital pentru ca si-a luxat o glezna in timpul luptei.
Festivalul Aeternus Maramorosiensis a fost incheiat cu un concert al trupei Zdob si Zdub care timp de mai bine de o ora i-au facut pe cei prezenti la scena sa danseze pe ritmurile lor. Nici nu a fost greu, pentru ca pe scena a fost miscare continua, moldovenii demonstrand ca un chef de cantat remarcabil.
Sursa: Andrei Gherghel