![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Suparare mare pentru cativa dintre parintii elevilor de clasa a II-a si a III-a care invata la Scoala Generala ”Lucian Blaga” din Baia Mare. In prima zi de scoala, acestia au aflat ca odraslele lor nu vor mai studia in cladirea in care au facut pana acum cursurile, fiind repartizati la Liceul ”Emil Racovita” din Baia Mare. Situatia i-a nemultumit peste masura, acestia sesizand faptul ca nu au fost anuntati dinainte de acest fapt. Au fost parinti care au reclamat ca s-au facut favoritisme, precizand ca intr-una din clasele pastrate in scoala invata chiar fiica fostului ministru al Educatiei, Liviu Marian Pop. Directorul unitatii, Iustin Talpos – fost candidat independent la functia de consilier judetean, a negat ca decizia ar fi fost influentata de cineva sau ca s-ar fi actionat preferential.
Deschiderea noului an scolar le-a adus unora dintre parinti o veste proasta, care le-a ridicat tensiunea si i-a provocat la iesiri nervoase. Azi, 17 septembrie, ei au aflat ca unele clase au fost mutate la Liceul ”Emil Racovita” din lipsa de spatiu. Oamenii au spus insa ca li s-a garantat de catre invatatoare ca elevii vor face ore in incinta Scolii Generale ”Lucian Blaga” si ca nu se pune problema mutarii lor la liceu, chiar daca numarul copiilor inscrisi depaseste capacitatea cladirii.
”Astazi de dimineata am descoperit ca vor merge la sediul de la «Racovita» o parte dintre clasele de a III-a si a II-a din aceasta scoala, lucru care nu ne-a placut foarte tare si este firesc, atata vreme cat si noi avem aceleasi drepturi ca si ceilalti. Saptamana trecuta o sunasem pe doamna invatatoare, care a avut toata disponibilitatea si cert era in acel moment. Ne-a spus clar ca nu se ia in calcul «Racovita», tocmai pentru ca este distanta mare, iar majoritatea suntem din zona”, a explicat Alina Buzan Cioltea, una dintre mamicile nemultumite de cum ii este tratat copilul.
Distanta prea mare de casa, dar si conditiile pe care le ofera cladirea fostului liceu sunt principalele nemultumiri ale parintilor. ”Problema mare care exista la «Racovita» sunt conditiile, care nu sunt la nivelul decentei, nu in alt fel. Nu este incalzire, decat cu sobe pe gaz care nu fac fata, iar din opt sali doar doua sunt parchetate”, a argumentat Alina Buzan Cioltea.
Parintii au semnalat ca scoala a facut inscrieri peste capacitatea salilor de clasa, iar apoi nimeni nu a mai fost interesat de soarta copiilor. Solutia lor a fost mutarea elevilor de clasa I in cladirea liceului ”Racovita”, care a ramas fara elevi dupa comasarea cu Colegiul ”Carmen Sylva”. ”Ca parinte, nu-mi convine aceasta situatie. Eu imi aduc copilul din clasa I in aceasta cladire, acum sunt pusa in fata faptului implinit de a-mi duce copilul in fosta cladire a liceului «Racovita». Din punctul meu de vedere, ca parinte, solutia ar fi sa plece clasele I, pentru ca o iau de la inceput, noi suntem clasa a III-a, nu putem lua copilul sa-l ducem in alta parte”, a precizat o alta mamica, Claudia Sut.
Luat la intrebari de parintii nemultumiti, noul director al scolii ”Lucian Blaga” a explicat ca decizia de mutare a unora dintre clase a fost luata in Consiliul de Administratie al scolii. Acesta a negat ca au fost influente politice la alegerea claselor care au ramas in scoala, referindu-se la acuzele ce i-au fost aduse ministrului Liviu Marian Pop, a carui fetita studiaza in unitatea de invatamant.
”Dintr-un total de 21 de clase de primar, 8 clase sunt la noul sediu de la fostul liceu «Racovita», iar restul de 13 clase primar si 14 de gimnaziu sunt aici. Clasele au fost mutate pe o decizia a Consiliului de Administratie, nu au fost anumite criterii speciale. Nu s-a decis pe niciun principiu politic sau altceva, asa cum sustin altii. Vom avea din nou un Consiliu de Administratie, in care vom discuta si propunerile parintilor cu care am discutat astazi”, a precizat directorul scolii generale ”Lucian Blaga”, Iustin Talpos.
Revoltati, parintii au declarat ca situatia se repeta de mai multi ani incoace, deoarece scoala inscrie mai multi copii decat ar trebui. Unii dintre ei iau in calcul pentru noul an scolar varianta inchirierii unei sali de clasa decente, unde copiii sa poata invata in conditii optime.
Sursa: Gabriela Kuhajda