![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Baimarenii de pe strazile Valea Tinei si Arinului din cartierul Ferneziu se plang ca atat drumurile, cat si locuintele lor sunt distruse in mod sistematic. Asta pentru ca din padurile din zona Ocolului Silvic Firiza a inceput sa exploateze masa lemnoasa, iar pentru aceasta este nevoie de utilaje de tonaj mare. Problema este ca strazile pe care circula masinile incarcate cu lemn nu pot sustine transportul greu. Asa au inceput sa se crape peretii caselor, conducta de gaz a fost lovita de mai multe ori, iar un stalp de curent electric a fost la un pas sa fie culcat la pamant.
Doar de probleme au parte localnicii de pe doua strazi din Ferneziu, din momentul in care a inceput sa se exploateze padurea din zona. Nemultumirea oamenilor nu este legata insa de faptul ca se taie copacii, ci de modul in care sunt transportati. Utilaje de peste 10 tone strabat de doua sau trei ori pe zi stradutele inguste din cartier, fiecare transport fiind aproape ca un cutremur pentru casele baimarenilor. Frecvent, malurile paraului care trece prin zona se prabusesc din pricina greutatii masinilor, ingustand drumul din ce in ce mai mult.
„Nu avem treaba cu exploatarea lemnului pe fondul forestier, noi avem treaba cu accesul masinilor pe strazi. Sunt masini de tonaj greu, cu 30 metri cubi de lemn, care intra pe o straduta de doi metri. Sunt garduri rupte, case fisurate si conducte de gaz indoite”, a declarat Ioan Gat, unul dintre localnicii nemultumiti.
In plus, pentru a putea sa transporte bustenii, masinile trebuie sa treaca peste un pod, unde, pana nu demult, existau indicatoare care limitau gabaritul la 3,5 tone. Acum, acestea au disparut, iar utilajele pot sa traverseze podul fara sa incalce nicio regula de circulatie, sustin localnicii.
„Existau niste indicatoare cu 3,5 tone care pur si simplu au fost smulse, tot de domnii care exploateaza lemnul. De ce? Pentru ca accesul era interzis peste 3,5 tone”, a explicat Ioan Gat.
„Cand dau cu spatele, lovesc tot timpul stalpul. Uitati-va cum arata! Am ramas vreo trei ore fara curent zilele trecute si i-am cerut soferului sa nu mai treaca pe aici pana cand nu rezolva problema”, a spus Claudiu Mosut.
Marius Sasaran, seful Ocolului Silvic Firiza, nu a putut fi contactat pentru explicatii. In schimb, Maftei Lesan, seful Ocolului Silvic Municipal Baia Mare, a explicat ca astfel de nemultumiri apar de fiecare data cand se exploateaza padurea. El a mai spus ca, dupa incheierea lucrarilor, toate defectiunile create sunt remediate din banii institutiei.
Sursa: Andrei Gherghel