Vezi VIDEO
Natalitatea tot mai scazuta si migratia in alte tari au facut ca numarul maramuresenilor sa scada cu 9 procente intr-un deceniu. Aceasta este concluzia la care au ajuns autoritatile din judet dupa ce au primit rezultatele provizorii ale recensamantului populatiei si locuintelor. In documente figureaza cu circa 50.000 de locuitori mai putin decat in 2002, dar, in schimb, etnicii romi au crescut la numar cu aproape 4.000.
Datele furnizate de catre Directia de Statistica arata ca exista 461.290 de maramureseni inregistrati, in conditiile in care acum zece ani judetul numara 510.110 de locuitori. Cea mai mare scadere a populatiei se inregistreaza in mediul urban, cu peste 30.000, in timp ce la sate reducerea e de aproape 12.000 de persoane. Exista totusi si localitati unde populatia a crescut.
„In cele 13 localitati urbane, doar in trei populatia a crescut, dar absolut nesemnificativ. O crestere de 2,7% se inregistreaza la Tautii Magheraus, de 1,9%, la Salistea de Sus si de 0,5%, la Borsa. In total, aceasta crestere este de 366 de persoane. In 10 orase si municipii avem scaderea populatiei. In Baia Mare, scaderea este cea mai semnificativa, cu 23.000 de persoane”, a aratat seful Directiei Judetene de Statistica Maramures, Vasile Pop.
In mediul rural, localitatile cu cea mai mare crestere a populatiei sunt Coltau, cu peste 16 %, Ruscova, cu 14 %, si Grosi, cu 10,4 %. In privinta etniilor, cea mai semnificativa crestere s-a inregistrat in randul populatiei rome. „De la cati am avut in 2002, acum avem o crestere de 3.725 de persoane de etnie roma. Sunt convinsa ca nici acum nu s-au declarat cu totii ca sunt romi sau tigani, dar cred ca este un pas inainte, deoarece aproape 4.000 de persoane si-au declarat identitatea”, a spus subprefectul judetului Maramures, Gyongyike Bondi.
Conform datelor provizorii ale recensamantului, romanii sunt majoritari – 82 %. Maghiarii reprezinta 9,1 procente din populatia judetului, ucrainenii 6,7% iar romii 2,7%. De asemenea, in judet mai traiesc 105 ruteni, 55 italieni si 48 de evrei. Vasile Pop a adaugat ca in categoria romanilor au fost inclusi si cei care s-au declarat aromani, macedo-romani, vlahi, daci, latini, ardeleni sau olteni. Urmatoarele raportari ale rezultatelor recensamantului vor fi facute la finele lunii mai, insa datele definitive vor fi facute publice abia 2013.
Sursa: Camelia Tocaci