eveniment

Rea intenţie sau penibilitate: Aeroportul Internaţional Maramureş inclus într-un top al pasagerilor deşi nu este funcţional de mai bine de doi ani

Un clasament al numărului de pasageri care au tranzitat în anul 2017 aerogările din România clasează Aeroportul Internaţional Maramureş pe ultimul loc. O parte a presei locale din Maramureş s-a grăbit să preia informaţia şi să o „toace mărunt” deşi nu este cazul.

Comparaţia este una penibilă în condiţiile în care aerogara băimăreană nu este funcţională. Ultima dată când un avion de pasageri a decolat de pe aeroportul din Baia Mare a fost pe data de 20 noiembrie 2015.

Înainte de a fi închis, aeroportul raporta chiar o creştere sensibilă a numărului de pasageri. Potrivit informațiilor furnizate pentru NewsAir.ro de către oficialii aeroportului, în anul 2014 aerogara a fost tranzitată de 20,465 de pasageri față de 16,798 în 2013.

Cu toate acestea, din cauza managementului impus de către PNL/PDL în aeroportul Baia Mare nu s-au făcut investiţii la fel cum s-au făcut la alte aeroporturi din ţară. Mai mult, din cauza incompetenţei fostului manager, interesat mai mult de cursurile de perfecţionare decât de elaborarea strategiilor şi atragerea investiţiilor, s-a pierdut şi o finanţare serioasă care ar fi rezolvat complet problema modernizării.

În ultimii doi ani Aeroportul Internaţional a fost închis pentru modernizare. În decembrie 2015 au început lucrările unei noi etape de dezvoltare, care au dus la refacerea completă a pistei, căilor de rulare și a platformei. Noile caracteristici sunt: lungime 2150 metri, lățime 45 metri, suprafață de asfalt de foarte bună calitate. Au fost operate extinderi și pentru platforma de îmbarcare-debarcare și căile de rulare. Au fost aduse corecții importante la suprafețele speciale ale pistei (banda pistei, RESA, zona de calare radioaltimetrică, zona de securitate, zona de deservire a pasagerilor). Sistemele de aterizare ILS și luminile aeronautice (inclusiv firul director) au fost reconfigurate și extinse, pentru a permite operarea aeronavelor mediu curier în condiții CAT I și CAT II.

Redeschiderea Aeroportului Internaţional Maramureş este programată pentru luna mai a acestui an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *