Alimentele imbogatite cu fitosteroli, cum ar fi diferite tipuri de margarina si iaurturi anti-colesterol nu au niciun efect demonstrat asupra riscului de boli cardiovasculare, apreciaza Agentia Nationala de Siguranta Sanitara si Alimentara (ANSES) din Franta, intr-un raport difuzat miercuri si preluat de 7sur7.be.
Sesizata de asociatia consumatorilor UFC-Que Choisir, ANSES s-a concentrat pe afirmatiile producatorilor de alimente imbogatite cu fitosteroli (diferite tipuri de margarina, produse lactate proaspete si sosuri cu condimente), potrivit carora produsele lor scad nivelul colesterolului. Agentia arata in raportul sau ca, „desi fitosterolii contribuie intr-adevar la reducerea colesterolului din sange, efectul lor pozitiv in prevenirea bolilor cardiovasculare nu a fost demonstrat”.
Fitosterolii sunt compusi naturali, prezenti in plante, care au proprietatea de a reduce nivelul colesterolului sanguin, scazand absorbtia lui intestinala. Ei contribuie la o scadere cu 10% in medie a nivelului de colesterol total si a celui de colesterol „rau” (LDL), dar efectul poate fi variabil de la un individ la altul , arata ANSES, care precizeaza ca la aproape o treime din consumatori aceste alimente nu duc la reducerea nivelului de colesterol „rau”.
Agentia mai subliniaza ca acest tip de colesterol – LDL – sanguin este doar unul din factorii de risc ai bolilor cardiovasculare, care sunt „multifactoriale, implicand un numar mare de factori de risc si factori de protectie” si ca scaderea lui „nu duce neaparat la reducerea riscului de boala”. Fiindca nu exista deocamdata studii asupra efectelor directe ale fitosterolilor asupra bolilor cardiovasculare, „nu se poate emite nicio concluzie”, potrivit ANSES.
Consumul de alimente imbogatite cu fitosteroli ar putea chiar mari riscul cardiovascular ca urmare a scaderii concentratiei de betacaroten din sange. UFC-Que Choisir a salutat raportul ANSES, solicitand autoritatilor nationale si europene sa reanalizeze autorizarea comercializarii acestor produse.
ANSES recomanda femeilor insarcinate sau care alapteaza si copiilor sa evite aceste produse si cere persoanelor „preocupate” de nivelul lor de colesterol sa se consulte cu un specialist in sanatate.
Sursa: Mediafax