Circa 805 milioane de oameni sufera de foamete in prezent, la nivel mondial, cu 100 de milioane mai putin decat in urma cu 10 ani si cu 209 de milioane mai putin decat in urma cu 20 de ani, a anuntat marti, la Roma, Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO), informeaza AFP.
Aceasta ameliorare, in pofida disparitatilor regionale pronuntate, ar trebui sa permita atingerea obiectivelor milenare, fixate de Natiunile Unite in anul 2000 si care prevad diminuarea pana la jumatate, inainte de 2015, a numarului de persoane subnutrite din tarile in curs de dezvoltare.
In schimb, obiectivele mai ambitioase fixate la summitul privind alimentatia mondiala din 1996, la Roma, de a permite reducerea la jumatate a numarului de persoane subnutrite in intreaga lume, tot pana in 2015, nu vor fi probabil atinse, dezvaluie FAO in raportul sau anual privind foametea in lume.
Pe plan global, foametea a inregistrat un recul. Astfel, procentul de persoane in stare de subnutritie a scazut in ultimul deceniu de la 18,7% la 11,3% din populatia mondiala. Aceasta stare de lucruri este si mai evidenta in tarile in curs de dezvoltare, unde aceasta proportie a scazut de la 23,4% la 13,5%.
Cu toate acestea, progresele inregistrate pe frontul luptei impotriva foametei la nivel mondial mascheaza profunde disparitati regionale. Africa subsahariana a progresat putin in timpul ultimilor ani si circa o persoana din patru continua sa sufere de foamete in aceasta parte a lumii, constata FAO, Programul Alimentar Mondial (WFP) si Fondul International pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD), coautori ai acestui raport anual.
Totodata, potrivit raportului, exista cateva motive de speranta, ca urmare a unui angajament politic crescut pentru contracararea foametei: o puternica crestere economica amelioreaza conditiile de viata ale populatiei in continua crestere, potrivit acestui raport care dezvaluie ca 7 din 10 economii cu cea mai rapida crestere se afla in Africa.
Sursa: Agerpres