Vezi VIDEO
Sindicalistii Sanitas au suspendat protestele demarate in data de 23 iunie. Angajatii din sistemul sanitar spera ca macar de aceasta data guvernantii sa isi tina promisiunile facute in momentul in care le-au fost prezentate revendicarile. Declaratiile oficialilor din Guvern facute in timpul negocierilor au avut menirea sa-i calmeze pe protestatari si sa-i determine sa anuleze orice forma de protest. Tocmai de aceea, liderii Sanitas au aratat ca au decis sa stea in stand-by, insa ameninta ca daca promisiunile vor fi neonorate atunci vor iesi in strada.
In 1 iulie, o delegatie a sindicalistilor Sanitas Maramures ar fi trebuit sa se deplaseze la pichetarea din fata Ministerului Finantelor. Numai ca protestele au fost suspendate imediat ce guvernantii au aratat ca au gasit o rezolvare la solicitarile protestatarilor. Printre altele, oficialii din Ministerul Finantelor au declarat ca au in plan deblocarea la nivel national a circa 3.000 de posturi din sistemul sanitar. In plus se va trece si la majorari salariale.
„Cel mai spinos punct e cel care vizeaza majorarea salariilor cu 10 procente. Avem incheiat acordul cu Ministerul Finantelor in care ni se propune majorarea veniturilor din sistemul sanitar si asistenta sociala cu 10 procente. Acest lucru e realizabil in doua etape: 1 decembrie 2014 prima etapa, cu 5%, respectiv 1 martie 2015, a doua etapa tot cu 5%”, a declarat liderul Sanitas Maramures, Mircea Ciocan.
Chiar daca nu sunt in totalitate multumiti de aceasta crestere a veniturilor, aratand ca salariile vor fi tot sub nivelul a 1.500 de lei, liderii de sindicat spun ca deocamdata au acceptat o astfel de varianta. Totodata, sindicalistii asteapta ca in data de 7 iulie, in cadrul Consiliului National Tripartit, sa fie dat acordul si pentru extinderea contractului colectiv de munca la nivelul sectorului sanitar si al activitatilor sanitar-veterinare.
Liderii de sindicat spera ca macar de aceasta data sa nu fie pacaliti de oficialii din Ministerul Finantelor si revendicarile lor sa fie rezolvate. „Presiunea strazii genereaza intotdeauna declaratii acute, febrile, super acute, imediat rezolvam, totul e rezolvabil. Dupa care, daca suspendam actiunile revendicative, sigur ca se incepe procesul de tergiversare. E o chestiune impamantenita la noi la romani. Tocmai de aceea actiunile noastre n-au fost anulate, ci au fost doar suspendate”, a adaugat Mircea Ciocan.
La finele lunii noiembrie 2013, sindicalistii Sanitas au suspendat miscarile de protest, dupa ce au declansat inclusiv o greva de avertisment cu intreruperea activitatii, timp de doua ore. Motivul „inghetarii” protestelor a fost acelasi: liderii de sindicat au primit promisiuni cu privire la solutionarea revendicarilor. Numai ca intre timp guvernantii nu si-au mai onorat promisiunile, ceea ce i-a determinat pe salariatii din Sanatate sa iasa in strada in perioada 23 – 27 iunie.
Sursa: Camelia Tocaci