Stiri externe

Proteste de amploare la Barcelona! Manifestanții cer eliberarea liderilor separatiști

Mai multe zeci de mii de manifestanţi au umplut sâmbătă după-amiază o arteră din centrul Barcelonei, de unde urma să înceapă un marş pentru punerea în libertate a zece lideri separatişti catalani încarceraţi, relatează AFP.

Manifestaţia a fost convocată de două puternice organizaţii separatiste – Adunarea Naţională Catalană (ANC) şi Omnium – pentru a cere punerea în libertate a celor doi lideri ai lor încarceraţi, precum şi a opt foşti membri ai guvernului catalan destituit în urma declaraţiei de independenţă.

Un judecător madrilen a ordonat la 2 noiembrie plasarea în detenţie provizorie a opt miniştri catalani demişi, într-o anchetă pentru ‘revoltă’ şi ‘deturnare de fonduri’.

Potrivit imaginilor televizate, manifestanţii au umplut un întreg bulevard care duce spre plaja din Barcelona. Ei agitau pancarte cu sloganul ‘SOS democraţie’ şi numeroase drapele separatiste, scandând ‘libertate’.

Pe cele două bannere din frunte, scrise în catalană, se putea citi ‘Libertate pentru prizonierii politici’ şi ‘Suntem o republică’, anunță Agerpres.

Mobilizarea urmează să servească drept test pentru mişcarea separatistă, după eşecul declaraţiei unilaterale de independenţă din 27 octombrie şi înaintea alegerilor cruciale convocate în Catalonia de guvernul central pentru 21 decembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *