![]() |
![]() |
Vezi GALERIE FOTO
Vezi VIDEO
Cele mai bune lucrari de atestat ale elevilor din clasa a XII-a – sectia Arhitectura si Design de la Liceul de Arta Baia Mare au fost expuse in incinta mallului, iar cei care trec prin zona au ocazia sa afle viziunea tinerilor in ce priveste municipiul resedinta de judet. Machete de cladiri futuriste, cum nu s-au facut inca in Baia Mare, dar si bijuterii, proiecte de design ori lucrari de identitate vizuala pot fi vazute in aceste zile in galeria de la ultimul etaj.
Absolventii, insotiti de parinti, dar si de profesorii care le-au indrumat pasii de-a lungul anilor de liceu au fost vizibil emotionati. Fiecare a vrut sa realizeze un proiect inedit, incercand sa se autodepaseasca. Unii au reusit, altii mai putin.
“Am ales sa reprezint o lucrare de identitate vizuala, logo si scris, pentru o firma de colectare deseuri feroase si neferoase, deoarece aceasta firma exista si avea nevoie de o identitate vizuala. Pentru mine a fost o provocare, deoarece pana acum, in liceu, nu am mai lucrat asa ceva si am spus ca la atestat o sa fac ceva nou, ca sa surprind putin”, a povestit Brigitta Dacher, absolventa a sectiei de design a Liceului de Arta din Baia Mare.
Pentru unii dintre absolventi, realizarea proiectului de atestat nu a fost deloc usoara, insa rezultatul final i-a multumit pe deplin. “Am inceput sa lucrez la proiect prin ianuarie anul asta. Am pornit de la conceptul inotatorului in stil fluture, in care inotatorul isi desface bratele cand iese din apa, pe care l-am reprezentat in acoperisul cladirii. In constructia spatelui cladirii se pot observa umerii inotatorului, iar pe parcurs, cladirea evolueaza in pozitia de inot fluture”, a explicat Ioan Negrea, absolvent al sectiei de arhitectura a Liceului de Arta din Baia Mare.
Profesorii care i-au indrumat pe elevi s-au aratat incantati de rezultatul muncii lor. Ei au spus ca tot ceea ce au invatat elevii in cei patru ani de liceu i-a ajutat sa realizeze astfel de proiecte. “Aceste lucrari sunt, de fapt, munca, rodul a patru ani de zile, la care au contribuit nu doar profesorii de design, ci au contribuit si profesorii de specialitate. Bineinteles, cultura generala este foarte, foarte importanta, la fel si istoria artelor, unde doamna doctor Eniko Botis a reusit sa-i conduca spre cunostinte foarte interesante”, a spus profesorul Felix Feldman.
Arhitectul Catalin Anghelescu, cel care i-a indrumat pe elevii de la sectia de arhitectura, a marturisit ca pentru realizarea lucrarilor de atestat, pe langa munca, a fost necesara si priceperea. “Proiectele expuse necesita foarte multa munca, foarte multa daruire si foarte multa pasiune. Sunt niste inceputuri de proiect, de fapt, nu sunt niste proiecte in sine, dar scopul lor este de a le crea placerea de a lucra in aceasta meserie si de a reusi pe viitor”, a opinat arhitectul Catalin Anghelescu.
Lucrarile de atestat ale absolventilor de la sectiile de Arhitectura si Design vor face parte din portofoliile acestora, iar in opinia unor profesori, temele abordate ii vor urmari pe acestia pana la licenta sau chiar mai departe.
Sursa: Gabriela Kuhajda