Fonduri europene in valoare de 7 milioane de lei s-au folosit pentru organizarea de cursuri antreprenoriale si oferirea de consultanta in afaceri maramuresenilor, dar si altor locuitori din nordul tarii. Unul dintre proiecte, derulat de Camera de Comert, Industrie si Agricultura din Botosani si in care mai sunt implicati parteneri din Bacau, Suceava, Vrancea si Iasi, s-a concretizat azi, 27 septembrie, in Baia Mare, printr-un curs sustinut de presedintele camerei de comert botosanene, Dorin Romeo Floares, care a venit cu sfaturi pentru oamenii de afaceri locali.
Proiectul, care se deruleaza pe o perioada de trei ani si are o valoare de circa 3 milioane de euro, are ca scop declarat “dezvoltarea abilitatii managerilor si angajatilor din IMM-uri si a persoanelor care doresc sa dezvolte o afacere pe baza unui program de educatie antreprenoriala si manageriala”. In cadrul proiectului se va pune accent pe calificarea managerilor, indeosebi a femeilor care ocupa acest post, dar si pe specializarea angajatilor prin cursuri autorizate.
“Suntem la aproape un an de la inceputul perioadei de implementare. Suntem in masura sa acordam importanta strategica pregatirii pe termen indelungat a resursei umane”, a aratat secretarul general al Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Suceava, Marcel Gaftoneanu.
Un alt proiect cu adresabilitate in Maramures, dar si in alte 12 judete din nord-vestul tarii este aproape de final. Acesta a fost demarat de Centrul pentru Dezvoltarea Intreprinderilor Mici si Mijlocii Maramures, in parteneriat cu Camera de Comert si Industrie Brasov si Camera de Comert si Industrie Bistrita Nasaud, valoarea finantarii nerambursabile fiind de aproape 4 milioane de lei.
Proiectul a oferit cursuri de initiere in afaceri, cursuri de management proiecte, dar si consultanta gratuita pentru dezvoltarea unei firme sau pentru deschiderea unei afaceri. Angajatii, persoanele care vor sa isi deschida o afacere, dar si personalul de conducere din intreprinderi au putut participa la cursuri si au putut apela la consultanta gratuita. In total, peste 1.400 de persoane au beneficiat de instruire.
Proiectul a avut ca public-tinta intreprinzatorii si firmele din mediul rural si urban, iar scopul acestuia a fost cresterea potentialului social si economic al macroregiunii de dezvoltare formata din judetele Bihor, Maramures, Salaj, Satu Mare, Alba, Bistrita Nasaud, Cluj, Mures, Brasov, Covasna, Harghita si Sibiu.
Sursa: Camelia Tocaci, Gabriela Kuhajda