Soferii care sunt amendati de politistii care au constat anumite abateri de la regulile rutiere, dar nu-si platesc amenda in termen de 30 de zile se pot alege cu permisul suspendat, in cazul in care acesta nu face dovada platii sanctiunii contraventionale, potrivit proiectul de Ordonanta de Urgenta care modifica legea circulatiei pe drumurile publice si care a fost postat, ieri, 11 septembrie, pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne spre dezbatere publica.
„Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule intervine de drept in situatia in care conducatorul de autovehicul sau tramvai sau, dupa caz, proprietarul vehiculului ori detinatorul mandatat nu face dovada achitarii amenzii contraventionale aplicate ca urmare a nerespectarii prevederilor prezentei ordonante de urgenta, in termen de 30 de zile de la data comunicarii procesului verbal. Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule prevazuta la alin. (1) inceteaza in urmatoarele situatii: a) la data prezentarii dovezii achitarii amenzii la sediul serviciului politiei rutiere pe raza caruia a fost savarsita fapta; b) la data achitarii amenzii contraventionale in conditiile art. 28 alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, cu modificarile si completarile ulterioare; c) in termen de 10 zile de la data transmiterii dovezii achitarii amenzii printr-o alta modalitate decat cele prevazute la lit. a) si b) la serviciul politiei rutiere pe raza caruia a fost savarsita fapta”, precizeaza proiectul supus spre dezbaterea publica.
De asemenea, proiectul de Ordonanta de Urgenta prevede obligativitatea monitorizarii video a probei practice la examenul pentru obtinerea permisului de conducere, pentru asigurarea si verificarea corectitudinii examinarii. Se excepteaza vehiculele utilizate la proba practica pentru obtinerea categoriilor AM, A1, A2 si A.
„Pentru asigurarea si verificarea legalitatii examenului de obtinere a permisului de conducere, modul de desfasurare a probei teoretice se inregistreaza video, iar in cazul probei practice atat video cat si audio, cu sisteme tehnice de monitorizare. Pentru proba practica, sistemele tehnice de monitorizare se instaleaza pe autovehiculele folosite la sustinerea probei practice. Vehiculele utilizate la proba practica pentru categoriile AM, A1, A2 si A sunt exceptate de la aceste dotari. Inregistrarea se stocheaza de catre serviciul public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor care organizeaza examenul de obtinere a permisului de conducere, pe o perioada de 6 luni de la data desfasurarii acestuia”, subliniaza actul normativ afisat pe siteul MAI.
Totodata, proiectul prevede introducerea masurii suspendarii inmatricularii vehiculului, prin retinerea certificatului de inmatriculare si a placutelor cu numarul de inmatriculare, pana la transcrierea dreptului de proprietate in evidente pe numele noului proprietar.
Conducerea unui autovehicul a carui inmatriculare este suspendata se sanctioneaza contraventional cu 21-124 puncte-amenda si masura complementara de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de un an.
In acelasi timp, se va majora si sanctiunea pentru nepurtarea centurii de siguranta si a castii de protectie, de la 2-3 puncte amenda, atat cat este in prezent, la 9-20 puncte amenda.
Sursa: Agerpres