Vezi VIDEO
Intre 1.800 si 2.000 de lei ar trebui sa primeasca fiecare asistent al persoanelor cu handicap care nu si-a efectuat concediul de odihna in ultimii trei ani. Banii nu sunt insa nicaieri, pentru ca statul nu are suficiente fonduri nici macar sa asigure salariilor acestor angajati pana la sfarsitul anului. Demersuri pentru lamurirea situatiei s-au facut, la mijlocul lunii trecute fiind trimisa o adresa Ministerului Muncii in care s-a cerut o garantie pentru asistentii persoanelor cu handicap, care si anul trecut si-au incasat drepturile cu taraita.
Ingrijorarea persista in randul maramuresenilor care au in grija persoane cu dizabilitati. Liderii de sindicat sustin ca bugetul prevazut pentru aceasta categorie de angajati acopera salariile doar pentru prima parte a anului. Ei chiar au semnalat problema guvernantilor, iar in 20 ianuarie s-au adresat in scris ministerului, aratand ca exista riscul de a se intra intr-un nou blocaj financiar, cum s-a intamplat de altfel in 2011. Raspunsul a intarziat insa, iar acum sindicalistii maramureseni trebuie sa revina cu solicitarea la cea care va prelua portofoliul Muncii.
“Din informatiile pe care le am de la primarii si de la Consiliul Judetean, cam pe primul trimestru al acestui an sunt asigurate fondurile, dupa care incepem iarasi aceleasi povesti, aceleasi manifestari”, a semnalat liderul Cartel Alfa Maramures, Florin Hossu.
Reprezentantii asistentilor persoanelor cu handicap din Maramures au fost convocati la o sedinta cu sefii Consiliului Judetean pentru ziua de 14 februarie, de la ora 12.00, unde se va discuta chiar problema salariilor. In acelasi cadru se va discuta si despre restantele cu plata concediilor neefectuate. In ideea recuperarii acestor bani, ingrijitorii personali intentioneaza sa cheme statul in judecata.
”Aceste procese vreau sa le deschid pentru banii de concediu care nu s-au primit, excludem Baia Mare pentru ca aici s-au dat, dar la alte primarii nu s-au dat de ani de zile, banii de concediu pentru aceasta categorie de angajati”, a punctat Florin Hossu.
La nivel de judet sunt inregistrati in jur de 2.000 asistenti ai persoanelor cu handicap. In cazul mai multor localitati, in 2011, s-a intarziat cu lunile plata salariilor, cele mai multe probleme fiind la Cernesti, Petrova, Sapanta si Copalnic Manastur.
Sursa: Camelia Tocaci