Cele 20 de familii din Maramures care au demarat procedurile de adoptie a unor copii abandonati vor putea sa se miste mai repede in instanta. Reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului (DGASPC) au aratat pentru eMaramures ca demersurile de infiere se vor derula mult mai rapid deoarece guvernantii au modificat legislatia privind regimul juridic al adoptiilor.
Schimbarile de natura legislativa au fost aprobate ieri si, potivit oficialilor Executivului, vin in sprijinul familiilor care doresc sa faca adoptii si, totodata, ajuta la reintegrarea cat mai rapida a minorilor abandonati intr-un mediu familial. Proiectul de lege intocmit de catre autoritatile centrale a fost trimis Parlamentului spre aprobare in procedura de urgenţa.
“Noutatea este ca, in cazul in care parintii nu au o legatura si nu solicita copiii in decurs de un an, se pot incepe procedurile, in fata judecatorului, pentru deschiderea procesului de adoptie. Pana acum treceau si doi-trei ani pana cand se ajungea in acest punct iar daca parintele sau rudeniile se razgandeau si cereau copilul in sanul familiei, toate demersurile se suspendau”, a explciat directorul adjunct al DGASPC Maramures, Lavinia Orzac.
Numarul copiilor care au fost infiati in Maramures de la inceputul anului este de cinci iar 20 de familii asteapta in prezent solutionarea unor cereri de adoptie. Modificarea cadrului legislativ a fost facuta, conform purtatorului de cuvant al Guvernului, in sensul redefinirii noţiunilor de adopţie interna si adopţie internaţionala si introducerii criteriului resedinţei familiei care adopta in locul criteriului domiciliului.
“Executivul a decis, la solicitarea expresa a primului-ministru, sa fie menţinute reglementarile in vigoare privind adopţiile internaţionale. Cu alte cuvinte, modificarile si completarile adoptate astazi vizeaza doar cererile de adopţie interna”, a aratat Ioana Muntean.
S-a mentionat ca, in urma sedintei de Guvern, au fost date si o serie de dispoziţii care vizeaza condiţiile de fond ale adopţiei au fost corelate cu noul Cod Civil si cam noile reglementari ofera soluţii pentru ca anumite categorii de copii, cum este cazul celor cu parinţi necunoscuţi, sa poata fi mai repede adoptaţi.
“Copiii cu parinţi necunoscuţi pot fi declaraţi adoptabili dupa 30 de zile de la emiterea certificatului de nastere. Este reglementata, de asemenea, situaţia copiilor aflaţi in sistemul de protecţie sociala faţa de care parinţii manifesta dezinteres timp de un an, astfel incat acesti copii sa poata fi declaraţi adoptabili dupa un an in care direcţia de asistenţa sociala constata clar ca nu a existat nicio legatura intre copil si familia biologica si ca nu exista posibilitaţi de reintegrare a lui”.
O alta reglementare importanta, potrivit reprezentantilor Guvernului, se refera la introducerea probei ADN-ului pentru in cadrul procedurii de incuviinţare a adopţiilor unor copii care provin din relaţii extraconjugale ale soţilor. Totodata, a fost fixata o perioada de monitorizare post-adopţie de doi ani, in care se a asigura si consiliere familiei, si pentru a avea garanţia unei reintegrari reusite a copilului adoptat intr-un mediu familial.
Sursa: L.C.