Premiul Nobel pentru fizica pe 2010 a fost decernat, marti, cercetatorilor Andre Geim si Konstantin Novoselov, ambii de la Universitatea Manchester (Marea Britanie), pentru cercetarile lor din domeniul structurii atomilor de carbon, informeaza nobelprize.org.
Cercetatorii Andre Geim (Olanda) si Konstantin Novoselov (Marea Britanie/Rusia) de la Universitatea Manchester din Marea Britanie au fost recompensati astazi, 5 octombrie, cu premiul Nobel pentru fizica pe anul 2010, pentru „lucrarile lor revolutionare asupra grafenului”, a anuntat comitetul Nobel.
Grafenul este varianta bidimensionala a grafitului si este format dintr-un aranjament planar de atomi de carbon dispusi intr-o retea hexagonala. Grafenul a fost descoperit in 2004, prin exfolierea grafitului si are o serie de proprietati deosebite, care ii confera un potential extraordinar, atat pentru fizica teoretica fundamentala, cat si pentru realizarea practica a unor noi aplicatii.
In 2009, premiul Nobel pentru fizica a revenit cercetatorilor Charles K. Kao (China, Marea Britanie), Willard S. Boyle (SUA) si George E. Smith (SUA), considerati parintii fibrelor optice si ai imagisticii digitale.
Laureatii vor primi cate o medalie din aur si un premiu in valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,09 milioane de euro), care poate fi impartit intre cel mult trei castigatori pe fiecare categorie.
Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu exceptia celui pentru economie, instituit in 1968 de catre Banca centrala din Suedia, cu ocazia implinirii a 300 de ani de la fondarea acestei institutii. Premiile au fost create dupa moartea inginerului suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei, conform vointei sale din testament.
Sursa: Mediafax