Volumul „Amazoanele. O poveste”, de Adriana Babeti, aparut la editura Polirom, a fost desemnat „Cartea anului 2013”, intr-o ceremonie care s-a desfasurat sambata seara, in Sala Ronda a Hotelului Intercontinental din Bucuresti, informeaza un comunicat. Premiul a fost inmanat de scriitorul Varujan Vosganian, laureatul premiului „Cartea Anului 2009”.
Volumele nominalizate la premiul pentru „Cartea anului 2013” au fost „Amazoanele. O poveste”, de Adriana Babeti (editura Polirom), „Fals tratat de manipulare”, de Ana Blandiana (editura Humanitas), „Exercitii de imaturitate”, de Livius Ciocarlie (Cartea Romaneasca), „Ce a fost. Cum a fost, Paul Cornea de vorba cu Daniel Cristea-Enache” (Polirom, in coeditare cu Cartea Romaneasca), „Negru si Rosu”, de Ioan T. Morar (Polirom), „Costumul negru”, de Adrian Popescu (Cartea Romaneasca), si traducerea lui Marin Malaicu-Hondrari a volumului „Eroul discret”, de Mario Vargas Llosa (Humanitas).
Juriul care a desemnat volumul castigator a fost format din Nicolae Manolescu, presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania, si redactori ai revistei Romania literara. Adriana Babeti este profesor la Universitatea de Vest din Timisoara, unde preda literatura comparata, si redactor la revista Orizont. Impreuna cu Delia Sepetean-Vasiliu a ingrijit (selectie de texte, traducere, aparat critic, prefata) volumele „Pentru o teorie a textului. Antologie «Tel Quel»” (1980) si „Roland Barthes – Romanul scriiturii” (1987). A coordonat, impreuna cu Cornel Ungureanu, antologiile „Europa Centrala. Nevroze, dileme, utopii” (Polirom, 1997) si „Europa Centrala. Memorie, paradis, apocalipsa” (Polirom, 1998).
S-a ocupat, de asemenea, de traducerea si selectia antologiei „Barbey d’Aurevilly, Dandysmul” (Polirom, ed. I, 1995, ed. a II-a revazuta si adaugita, 2013). A publicat volumele: „Bataliile pierdute. Dimitrie Cantemir, strategii de lectura” (1997), „Dilemele Europei Centrale” (1998), „Arahne si panza” (2002), „Dandysmul. O istorie” (Polirom, 2004), „Ultimul sufleu la Paris. 69 de retete culinare” (Polirom, 2006), „Le Banat: Un Eldorado aux confins” (coord., Cultures d”Europe Centrale, CIRCE, Université de Paris IV – Sorbonne, 2007), „Prozac. 101 pastile pentru bucurie” (Polirom, 2009) si „Femeia in rosu” (impreuna cu Mircea Mihaies si Mircea Nedelciu).
Printre castigatorii editiilor trecute se numara Gabriel Liiceanu, cu „Usa interzisa” (editura Humanitas), in 2002, Monica Lovinescu, pentru „Jurnal III” (editura Humanitas), in 2003, colectivul de traducatori coordonat de Cristian Badilita, pentru traducerea primelor doua volume din „Septuaginta” (editura Polirom), in 2004, si in 2005, Florina Ilis, pentru „Cruciada copiilor” (editura Cartea Romaneasca), si Andrei Cornea, pentru „Cand Socrate nu are dreptate” (editura Humanitas). In 2006, premiul Cartea Anului a fost decernat lui Florin Turcanu, pentru volumul „Mircea Eliade. Prizonierul istoriei” (editura Humanitas), in 2007 – Mircea Cartarescu, „Orbitor”, vol. III (editura Humanitas), in 2008 – Eugen Negrici, „Iluziile literaturii romane” (editura Cartea Romaneasca), in 2009 – Varujan Vosganian, „Cartea soaptelor” (editura Polirom), in 2010 – Ion Vianu, „Amor intellectualis” (editura Polirom), iar in 2011 – Marta Petreu, „Acasa, pe Campia Armaghedonului” (editura Polirom).
Premiul pentru „Cartea Anului 2012” i-a fost acordat lui Andrei Plesu, pentru volumul „Parabolele lui Iisus. Adevarul ca poveste”.
Premiul pentru „Cartea anului 2013” este acordat de revista Romania literara, se arata pe site-ul Uniunii Scriitorilor din Romania (USR).
Sursa: Mediafax